(VIDEO) SAUDIJSKI PRINC MUČI STRANE MILIJARDERE: I od njih traži otkup za slobodu!
Foto: AP, Profimedia

nepotvrđeno

(VIDEO) SAUDIJSKI PRINC MUČI STRANE MILIJARDERE: I od njih traži otkup za slobodu!

Planeta -

Britanski mediji prenose tvrdnje neimenovanog izvora da se 17 stranih državljana nalazi među milijarderima, zvaničnicima i biznismenima koje je saudijski princ Muhamed bin Salman zatvorio pod optužbama za korupciju.

Navodno se osam Amerikanaca, šest Britanaca i tri Francuza nalazi u hotelu "Ric Karlton" koji je trenutno pretvoren u zatvor za superbogate ljude, piše Dejli mejl.

Muhamed bin Salman stoji iza čistke bez presedana u istoriji, jer je naredio hapšenje stotina prinčeva, ministara, sadašnjih i bivših i milijardera koji su osumnjičeni za korupciju u zemlji.

Neki od uhapšenih su već pušteni na slobodu, jer su je otkupili u dogovoru sa tužilaštvom.

Prema nekim izvorima, mnogi od njih su mučeni.

Izvor Dejli Mejla tvrdi da su i strani državljani mučeni kako bi priznali krivicu.

"Oni ih tuku, muče, šamaraju i vređaju. Oni žele da ih slome", rekao je izvor koji tvrdi da je blizak sa najvišim nivoima saudijske vlade.

Svaki od biznismena iz zapadnih zemalja je bio u Saudijskoj Arabiji sa radnom vizom, rekao je izvor, sugerišući da oni već više godina žive u kraljevini, a ne da su biznismeni u poseti.

Dejli Mejl piše da nije uspeo da proveri sve ove navode.

Portparol ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu tvrdi da se javni tužilac bavi ovim slučajevima hapšenja u skladu sa zakonom i odbija da govori o tome ko je sve uhapšen i da li tu ima uhapšenih nesaudijskih državljana.

U normalnim okolnostima pritvoreni strani državljani imaju pravo da kontaktiraju ambasade svojih država za pomoć.

Stejt dipartment rekao je da ne može da komentariše individualne slučajeve zbog "privatnosti" i odbio je da odgovori da li su ga kontaktirali advokati ili porodice američkih državljana u vreme velikog hapšenja u Saudijskoj Arabiji.

Iz britanskog ministarstva spoljnih poslova su rekli da ih niko nije kontaktirao, a francusko ministarstvo je odbilo da odgovori na pitanja novinara.

U međuvremenu su mnogi od saudijskih bogataša postigli dogovor sa vlastima i platili velike sume novca da bi se našli na slobodi.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Profimedia, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track