SVET U PANICI! KIMOVE NUKLEARNE RAKETE SU SAMO PARAVAN?! U tajnosti razvija mnogo opasnije oružje!
Foto: Profimedia i AP, Foto: Profimedia, AP

PLANIRA NAPAD

SVET U PANICI! KIMOVE NUKLEARNE RAKETE SU SAMO PARAVAN?! U tajnosti razvija mnogo opasnije oružje!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države nedavno su uvele nove sankcije Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa te države. Međutim, u Južnoj Koreji je drugo smrtonosno oružje u centru pažnje, ono koje je mnogo lakše i jeftinije napraviti - antraks.

Ove nedelje vlada Južne Koreje je morala da negira da su predsednik i drugi zvaničnici vakcinirani protiv ovog biološkog oružja.

Portparol predsednika je rekao da je korejski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kupio 1.000 doza vakcina protiv antraksa koje će dati agentima koji se bore protiv terorizma ili civilima u slučaju da budu izloženi antraksu.

Te vakcine su stigle u novembru, a portparol je rekao da ih je naručila prethodna administracija.

Zatim je objavljeno da je američka vojska poslala uzorke antraksa za proučavanje u Južnu Koreju kao i u delove SAD, Kanade i Australije.

Iz južnokorejske vlade je saopšteno da ne postoji plan da se stanovništvo preventivno vakciniše.

Zabrinutost javnosti u Južnoj Koreji je posebno doprinela vest da su navodno kod jednog severnokorejskog vojnika, koji je pobegao na jug, nađena antitela antraksa, što sugeriše da je on ili vakcinisan ili bio izložen antraksu.

Južnokorejska bezbednosna služba nije mogla da potvrdi te navode.

Ipak ovo je samo poslednji u nizu događaja koji ukazuju na to da severnokorejski lider Kim Džong-un radi na hemijskom i biološkom oružju.

Država je stalno negirala da ima program razvoja biološkog oružja i svaki mogući dokaz je sakrila.

Kao potpisnik Konvencije o biološkom oružju (BVC), Severna Koreja "održava svoj dosljedan stav da se suprotstavi razvoju, proizvodnji, skladištenju i posjedovanju biološkog oružja", navodi se u saopštenju Pjongjanga.

Međutim, pre dve godine je na državnoj televiziji Severne Koreje prikazan prilog o poseti Kima Biotehničkom institutu u Pjongjangu, koji je zabrinuo Zapad.

U postrojenju koje je navodno namenjeno pravljenju pesticida, analitičari su primetili brojnu skupu opremu i mašine koje mogu da se iskoriste za uzgajanje ogromne količine bakterija i da pretvore milijarde spora u fin prah.

Međunarodnim sankcijama je zabranjena prodaja mnogih od tih mašina Severnoj Koreji zbog njihove moguće upotrebe u porgramu biološkog oružja.

Ove godine je ponovo skrenuta pažnja na severnokorejski hemijski i biološki program pošto su severnokorejski agenti otrovom VX ubili njegovog polubrata Kim Džong-nama na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Međutim, mnogo toga o programu severnokorejskog biološkog oružja nije poznato, uključujući i to da li je i dalje u toku, navodi nedavno objavljen izveštaj istraživača sa Harvarda.

Kurirr.s/ Avaz.ba

Foto: Profimedia i AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track