TOTALNA BLOKADA DRUŠTVENIH MREŽA U IRANU: Čeka se obraćanje predsednika Rohanija
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

PRIVREMENA MERA

TOTALNA BLOKADA DRUŠTVENIH MREŽA U IRANU: Čeka se obraćanje predsednika Rohanija

Planeta -

Iranske vlasti blokirale su pristup društvenim mrežama Instagram i Telegram (aplikacija za razmenu poruka) koje se koriste preko mobilnih telefona da bi se kontrolisali protesti, javila je danas iranska državna tv stanica, pozivajući se na neimenovani izvor.

Kako se navodi, ova mera je privremena.

Prema navodima izvora, ona je uvedena da bi se "održao mir i bezbednost među građanima".

"Odlukom Vrhovnog nacionalnog bezbednosnog saveta, aktivnosti Telegrama i Instagrama su privremeno limitirane", kazao je izvor, prenose agencije.

Fejsbuk, u čijem je vlasništvu Instagram, nije se zasad ovim povodom oglasio.

Istovremeno, agencija ISNA je javila da se očekuje da će se večeras iranski predsednik Hasan Rohani obratiti naciji, posle tri dana protesta koji potresaju zemlju.

Rojters napominje da zasad nema potvrde da će se to i dogoditi.

Iranska poluzvanična agencija Mehr objavila je ranije da je tokom noći ubijeno dvoje demonstranata na mitingu u okviru protesta koji su zahvatili Iran, što su prvi smrtni slučajevi zabeleženi na ovim demonstracijama, a lokalni zvaničnik tvrdi da su nađeni dokazi umešanosti "neprijatelja revolucije" i Islamske države, kao i da su na demonstrante pucali "strani agenti".

AP navodi da demonstracije, započete u četvrtak zbog, kako se ocenjuje, ekonomskih nedaća koje su zahvatile Iran, deluju kao najmnogobrojnije u Islamskoj republici od 2009. kada su održani protesti zbog osporavanih predsedničkih izbora.

Rojters prenosi da je zamenik pokrajinskog guvernera Habibolah Hodžastehpur za iransku državnu televiziju izjavio da su na antivladine demonstrante pucali "strani agenti", a ne policija.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! SREĆNA NOVA GODINA!! SVE JE SPREMNO ZA NAJLUĐU NOĆ!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track