PODRŠKU DEMONSTRANTIMA U IRANU UPUTILI SAD I IZRAEL: Žele im uspeh u borbi za demokratiju
Foto: EPA

jasna poruka

PODRŠKU DEMONSTRANTIMA U IRANU UPUTILI SAD I IZRAEL: Žele im uspeh u borbi za demokratiju

Planeta -

Pored predsedenika SAD Donalda Trampa, uspeh demonstrantima u Iranu u borbi za demokratiju poželeo je izraelski ministar zadužen za obaveštajne službe Jisrael Kac.

Američki predsednik Donald Tramp nastavio je da pruža podršku demonstrantima u Iranu, a u svojoj najnovijoj objavi na Tviteru on je napisao da vlada te zemlje pokušava da blokira demonstracije prekidom komunikacija.

"Iran, zemlja broj 1. u pružanju podrške terorizma, u kojoj je prisutno brojno kršenje ljudskih prava i to na dnevnoj bazi, sada je ugasila Internet kako da miroljubivi demonstranti ne mogu da komuniciraju. Nije dobro", napisao je on na Tviteru, prenosi AP.

Izraelski ministar Jisrael Kac zaželeo je iranskim demonstrantima da uspeju u borbi za demokratju, ali je naglasio da njegova zemlja nije umešana u masovne demonstracije koje su izbile u Iranu poslednjih nekoliko dana.

U radio intervjuu je Kac koji je zadužen za obaveštajne službe, rekao da se Izrael "ne meša, ali sigurno želi iranskom narodu uspeh u borbi za slobodu i demokratiju".

Izrael već dugo smatra Iran najvećom pretnjom za svoju bezbednost zbog nuklearnog programa te zemlje i podrške ekstremističkom libanskom Hezbolahu i palestinskom Hamasu, kao i čestih poziva iranskih lidera na uništenje jevrejske države.

Iran, s druge strane, dugo optužuje Izrael,SAD i Veliku Britaniju da se mešaju u iranske unutrašnje poslove i rade na obaranju vlade u Teheranu.

Poslednjih nekoliko dana u Iranu se održavaju protesti protiv vlade najveći posle onih koji su usledili nakon osporenih izbora 2009. godine.

Kurir.rs/Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja