ZAŠTITA DECE IZNAD PRAVA NA ANONIMNOST: Poljska otvorila javni registar pedofila sa slikama i mestima gde su!
Foto: EPA/Bartlomiej Zborowski

ni silovatelji nisu pošteđeni

ZAŠTITA DECE IZNAD PRAVA NA ANONIMNOST: Poljska otvorila javni registar pedofila sa slikama i mestima gde su!

Planeta -

Od 1. januara Poljska je za javnost otvorila na internetu registar pedofila i silovatelja osuđenih za posebno brutalna silovanja u kome su imena i fotografije seksualnih prestupnika i mesto u kome žive a taj javni deo registra sadrži 768 imena.

"Pravo naše dece da budu zaštićena stavljamo iznad prava prestupnika na anonimnost. Država ima obavezu da štiti dete a ne pedofila. Prestupnik koji čini zlo deci mora da računa na surove posledice. Ne samo na višegodišnje kazne već i na gubitak anonimnosti", saopštio je danas povodom otvaranja dela registra za javnost poljski ministar pravde Zbignjev Žobro.

Registar osuđenih pedofila i brutalnih silovatelja dostupan je svakom na sajtu poljskog Ministarstva pravde i svako može iz njega da vidi kako pedofil izgleda, kako se zove i u kojem mestu živi i za kakvu vrstu krivičnog dela je bio osuđen, ali nema konkretne adrese.

U glavni deo registra u kome je 2.614 imena, u kome su matični brojevi i konkretne adrese pravo pristupa javnost nema, već samo policija i tužioci a takođe i vaspitne institucije, škole, organizatori letnjih škola i kurseva, jer imaju obavezu da pre nego što nekog novog zaposle provere da li je u registru.

Od 1. oktobra 2017. godine kada je stupio na snagu Zakon o suzbijanju seksualnih krivičnih dela poljski sudovi imaju obavezu da u presudi pedofilu izreknu i zabranu obavljanja profesija koja podrazumeva brigu i vaspitavanje dece o čemu su do tada sudovi odlučivali po svom nahođenju a ne automatski.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Bartlomiej Zborowski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja