(VIDEO) OVA DEVOJKA NAJBOLJE POKAZUJE ŠTA SE DOGAĐA U IRANU: Skinula hidžab i postala simbol otpora
Foto: Twitter

VELIKE DEMONSTRACIJE

(VIDEO) OVA DEVOJKA NAJBOLJE POKAZUJE ŠTA SE DOGAĐA U IRANU: Skinula hidžab i postala simbol otpora

Planeta -

Među sve alarmantnijim vestima iz Irana, gde masovni protesti traju od prošle nedelje, pojavio se snimak koja najbolje opisuje ono što se događa u jednoj od najvećih zemalja na Bliskom istoku.

Može se videti žena koja je u Teheranu skinula hidžab i vezala ga na štap, popela se na platformu i prkosno njime mahala kao zastavom. Inače, u ovoj zemlj je nošenje hidžaba zakonom obavezno. Nije uvek bilo tako - Iranke su se slobodno oblačile u vreme autoritarnog, ali sekularnog šaha Reze Pahlavija, ali posle Islamske revolucije 1979. i dolaska islamističkog režima koji ima elemente demokratije, zakonom su nametnuti mnogi propisi iz islamskog šerijatskog prava. Kao što je dobro poznato, Islamska republika Iran ima versku ili “moralnu policiju” koja patrolira ulicama i opominje, naplaćuje kazne ili hapsi žene koje, prema njihovoj oceni, nisu dovoljno pokrivene.

foto: EPA

Nepoznata devojka koja je skinula hidžab zasigurno je znala kakve posledice ima ovaj izraz odbacivanja islamističkog patrijarhata. Arman Navabi, iranski reporter koji je prvi objavio snimak, kasnije je na Tviteru napisao da je žena uhapšena i pritvorena.

"Mesto gde je stajala u Teheranu sada je prekriveno cvećem”, dodao je.

Kako je za CNN objasnila Alireza Nader iz RAND korporacije u Vašingtonu, vrlo bitan aspekt protesta su upravo ženska prava: "Žene u Iranu su visoko obrazovane. Uključene su na tržište radne snage, verovatno više nego u ijednoj drugoj zemlji na Bliskom istoku, ali kontinuirano su ugnjetavane. Ovo je deo njihove borbe za njihovu slobodu i prava.”

Za samo nekoliko dana protesta ubijena je 21 osoba u sukobima, pet pripadnika sigurnosnih snaga i 16 demonstranata.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track