(VIDEO) ZIMA UBIJA ŠIROM AMERIKE: 17 žrtava hladnoće, danas ciklon bomba!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

POD LEDOM

(VIDEO) ZIMA UBIJA ŠIROM AMERIKE: 17 žrtava hladnoće, danas ciklon bomba!

Planeta -

Američki jugoistok juče je zasula ledena kiša, susnežica i sneg, a vlasti su pozvale ljude da ostanu u svojim kućama dok se milioni ljudi suočavaju s ledenim temperaturama.

Škole na jugoistoku su mahom zatvorene, tek nekoliko meseci nakon što su se našle u sličnoj situaciji zbog pretnji od uragana, a policija je pozvala vozače da se klone puteva u regionu, jer nisu naviknuti na vrstu vremenskih uslova kakva je uobičajena za severoistok.

Među žrtvama ledenih vremenskih prilika, pet osoba je izgubilo život u Viskonsinu, četvoro u Teksasu - od kojih dva beskućnika u Hjustonu, jedna u Severnoj Dakoti i jedna u Misuriju.

U gradu Njujorku temperatura je ispod nule još od Božića.

Sneg je pokrio čak i Floridu, prvi put posle skoro tri decenije, a od Mejna pa do Floride u svakoj državi na Istočnoj obali izdato je barem jedno meteorološko upozorenje na zimsku oluju ili vejavicu.

Zbog neuobičajene hladnoće na Floridi zatvoreni su tamošnji univerziteti i vodeni parkovi u Orlandu, a vlasti su otvorile desetine skloništa.

U Talahasiju na Floridi sneg nije padao još od 1989. godine, a u Pensakoli su se fontane pretvorile u ledene skulpture, napominje američka televizija.

U međuvremenu, guverner Džordžije Nejtan Dil proglasio je vanrednu situaciju u 28 okruga.

Pod snegom i ledom našli su se i južni gradovi kao što su Savana i Čarlston u Južnoj Karolini, za koje je to prilično neuobičajena pojava.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja