LEGLO RAZVRATA I BLUDA! MRAČNA STRANA SILICIJUMSKE DOLINE: Novinarka otkrila detalje divljih orgija tehnoloških moćnika
Foto: Profimedia

RASKRINKANI U NOVOJ KNJIZI

LEGLO RAZVRATA I BLUDA! MRAČNA STRANA SILICIJUMSKE DOLINE: Novinarka otkrila detalje divljih orgija tehnoloških moćnika

Planeta -

Tajne seks-zabave sve su učestalije u Silicijumskoj dolini. Detalje orgija koje se priređuju i na kojima učestvuju tehnološki inovatori, investitori, preduzetnici i drugi otkriva novinarka Emili Čang u svojoj novoj knjizi "Brotopija: Rušenje muškog kluba u Silicijumskoj dolini".

Čang već godinama istražuje mušku dominaciju u Silicijumskoj dolini, a sada je sve sažela u knjizi koju je nazvala "brotopija", koja predstavlja kombinaciju reči bro (ortak, brat) i utopija što aludira na utopiju sveta kojim dominiraju muškarci.

Osim što su muškarci većina u tehnološkom svetu, otkriva i ponešto o intimnijim druženjima među njima.

Kako se navodi u knjizi, višednevne orgije u kojima učestvuju haj-tek preduzetnici i investitori javna su tajna tehnološke elite, iako većina izvan Silicijumske doline o tome nema pojma. Neki o tim orgijama govore kao o E-žurkama.

Knjiga se temelji na svedočenjima nekoliko desetina osoba koje su, većinom anonimno, progovorile o stvarima koje su doživele na tim zabavama.

Gotovo uvek neizostavan deo zabave čini konzumiranje droge ekstazi, koja se često poslužuje u obliku tabletica s logotipom neke od velikih tehnoloških kompanija. No, pre nego što se gosti nadrogiraju, veče započinje klasično - uz večeru i piće, da bi na kraju završilo seksom, ponekad u grupama po troje.

Organizatori se uvek pri tom trude da na takvim zabavama bude barem dvostruko više žena od muškaraca.

"Kako da znate da je to takva žurka? Na normalnim tehnološkim zabavama, gotovo da nema žena. Na ovakvim žurkama ima ih mnogo", rekao je jedan investitor.

Gosti se o mestu i vremenu zabave obaveštavaju usmeno, ili putem Fejsbuka, Snepčeta i sličnih aplikacija, a lokacije razuzdanih orgija su posvuda - po različitim vilama u okolini San Franciscka, dvorcima u dolini Napa, kućama na plaži u Malibuu, pa čak i na jahtama po Ibici.

Na pitanje novinarke da li ovi muškarci iskorišćavaju žene dajući im drogu, neimenovani direktor je rekao: "Naprotiv, to su žene koje iskorišćavaju mene i love me zbog novca."

foto: AP/Ilustracija

S druge strane, žene sa kojima je govorila novinarka kažu da su najčešće muškarci ti koji su opsednuti pokazivanjem svog bogatstva, a ne žene.

Emili Čang otkriva da čak ima gostiju koji na takve zabave dolaze sa svojim suprugama, jer su "otvoreni brakovi" navodno sve učestalija pojava u tehnološkim krugovima.

Dok su mnogi muškarci sa kojima je Čang govorila rekli da na ove skupove gledaju kao na drugi način koji "uzburkava svet", žene se suočavaju sa dilemom: Nedolazak na žurke može da znači gubitak prilika za posao i umrežavanje koji se tamo odvijaju, ali i prisustvo može imati svoje velike posledice.

foto: Profimedia

"Ako učestvujete u ovim seksualnim žurkama, nemojte nikad razmišljati o pokretanju kompanije ili o tome da će neko uložiti u vas", rekla je jedna preduzetnica Čang.

"Ta vrata se zatvaraju. Ali i ako ne učestvujete, opet ostajete napolju. Proklete ste u oba slučaja", rekla je ona.

Jedna od žena je rekla da je uzela malo droge i pristala da je poljubi jedan od učesnika žurke, ali se posle pokajala.

Pitala ga je zar njegovoj ženi, koja je tu bila, ne smeta, a on je rekao da ne. Međutim, nakon što ju je poljubio, pokušavala je da pobegne od njega, a on je bio navalentan. Na kraju je ipak uspela da ode.

Druge žene koje su razgovarale sa Čang rekle su da su ih njihove muške kolege agresivno pratile i seksualno maltretirale nakon što su saznale da su prisustvovale nekim od ovih okupljanja.

Ta situacija nije iznenađujuća, s obzirom na istoriju rodne diskriminacije u Silicijumskoj dolini: žene se u tehnologiji plaćaju manje, retko kad su na najvišim pozicijama i suočavaju se sa beskompromisnim seksualnim uznemiravanjem.

Najveći tehnološki skandal protiv seksualnog zlostavljanja koji se odvijao prošle godine bio je u kompaniji Uber, koja je otpustila 20 zaposlenih nakon što su se pojavili navodi o seksualnom uznemiravanju.

Kurir.rs/Blumberg Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja