Najnovije vesti

SENZACIONALNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Skelet praistorijske bebe krije tajnu naseljavanja Amerike!
Foto: Profimedia

promena dosadašnje paradigme

SENZACIONALNO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Skelet praistorijske bebe krije tajnu naseljavanja Amerike!

Planeta

Dok su proučavali skelet praistorijske bebe, naučnici su, na osnovu DNK, ustanovili da ta beba pripada najstarijim kolonizatorima Amerike ikada otkrivenim.

Rezultati istraživanja sugerišu da je Aljaska naseljena pre 25.000 godina, 10.000 godina ranije nego što su mnogi arheolozi verovali.

 

"Činjenica je da je ova populacija starija od drugih poznatih grupa starosedelaca što čini veoma bitan podatakl kada je reč o nastanjivanju Amerike", ističe profesor Esk Vilerslev sa Kembridža koji je i koautor studije.

On pretpostavlja da bi prvi doseljenici mogli da budu preci domicilnih stanovnika američkog kontinenta.

 

Ovu novu populaciju naučnici su nazvali "Drevni Beringijanci“. Smatra se da je pad nivoa mora u to vreme u Beringovom prolazu mogao da dovede do suše na tom području.

 

Na osnovu dobijenih rezultata, naučnici tvrde da je beba boravila na području poznatom kao Apvard San River na Aljasci. Skelet deteta star je 11.500 godina.

Poredeći genetičke sličnosti i razlike sa drugim ljudima iz toga vremena, naučnici su uspeli da ustanove da je do migracije iz Azije u Ameriku došlo ranije nego što se mislilo.

 

"Ove nove informacije će nam omogućiti da detaljnije istražimo istoriju naseljavanja Amerike, koja je očigledno složenija nego što smo mislili", navodi antropolog Den Poter sa univerziteta na Aljasci koji je jedan od lidera ove studije.

 

Skelet bebe stare šest nedelja pronađen je 2013. godine, od kada ga naučnici proučavaju.

 

Kurir.rs/The New York Times

Foto: 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...