Najnovije vesti

NAJBEZBEDNIJA GODINA ZA LETENJE: Nijedan putnički avion nije pao 2017.
Foto: AP

STATISTIKA

NAJBEZBEDNIJA GODINA ZA LETENJE: Nijedan putnički avion nije pao 2017.

Planeta

Stručnjaci za bezbednost su izračunali da je trenutno šansa da poginete u udesu aviona jedan prema 16 miliona

LONDON - Protekla godina je bila najbezbednija u istoriji komercijalnih letova jer se tokom 2017. nijedan putnički avion nije srušio!


Podatak vredan pažnje dobija na značaju kad se u obzir uzme i to da je u istom periodu obavljeno najviše komercijalnih letova u istoriji.


Za fatalne nesreće uzimaju se samo one u kojima su učestvovale letelice teže od 5.700 kilograma, zbog čega u statistiku ne ulaze smrtni slučajevi u udesima lakih i sportskih aviona. „T70“, holandska kompanija za praćenje podataka u avio-industriji, prenosi da je povećanje bezbednosnih standarda ključno za smanjenje broja udesa. U izveštaju se navodi da je u deset fatalnih incidenata tokom prošle godine poginulo 79 osoba.

- Od 1997, kad smo počeli s praćenjem podataka, broj fatalnih avio-nesreća je u konstantnom padu. Glavni razlog za to je stalno povećavanje mera bezbednosti - rekao je Haro Ratner, predsednik Avionske bezbednosne mreže.


Poređenja radi, tokom 2016. je u avionskim nesrećama život izgubila 271 osoba.


Među najgorim godinama za letenje bile su 2014. i 2015, kad je u nesrećama poginulo 864, odnosno 271 osoba. Stručnjaci za bezbednost vazduhoplovstva su izračunali da je trenutno šansa da poginete u udesu aviona jedan prema 16 miliona.

 

Foto: AP

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) 10 avionskih tajni koje putnici ne znaju

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...