PROTERUJU JEDNOKRATNU AMBALAŽU: U engleske kafiće ponesite svoje šoljice za kafu!
Foto: Profimedia

ekološki

PROTERUJU JEDNOKRATNU AMBALAŽU: U engleske kafiće ponesite svoje šoljice za kafu!

Planeta -

Britanija bi trebalo da uvede posebnu taksu od 25 penija, popularno nazvanu "latte namet", na čaše za jednokratnu upotrebu koje se koriste za kafu za poneti da bi smanjili otpad.

Ako do 2023. godine ne ostvare cilj da sve takve šolje budu reciklirane onda će ih zabraniti.

U Britaniji se reciklira manje od 1,0 odsto čaša za kafu za poneti zbog čvrsto spojenog plastičnog poklopca, kao i zbog teškoća s recikliranjem ambalaže koja je bila u kontaktu s hranom i pićem, ali i nedostatka postrojenja, naveo je parlamentarni Odbor za kontrolu životne sredine.

Iako neki lokali daju popust mušterijama koje koriste sopstvenu šolju, samo jedan do dva posto kupaca koristi tu mogućnost, navodi parlamentarni Odbor, koji smatra da je umesto toga potrebno uvesti "latte namet".

foto: Profimedia

"Velika Britanija baca svake godine 2,5 milijardi kafenih čaša za jednokratnu upotrebu, što je količina dovoljna da se planeta obmota pet i po puta", rekla je predsedavajuća tog odbora Meri Kreg.

"Pozivamo na akciju da smanjimo korišćenje šolja za jednokratnu upotrebu, da promovišemo šolje za višekratno korišćenje, i da recikliramo sve kafene šolje za jednokratnu upotrebu do 2023. godine", navela je ona.

Odbor je poručio da će novac koji se prikupi od ove takse pomoći da se poboljšaju postrojenja za reciklažu i da, ako se ne postigne zacrtani cilj do 2023. godine, onda bi kafene čaše za jednokratnu upotrebu trebalo da budu zabranjene.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja