(VIDEO) AMERIČKA JAVNOST U PANICI, SPREMAJU SE ZA NUKLEARNI RAT: Zvaničnici otkrili zašto bi Kimov udar mogao biti još razorniji!
Foto: Youtube screenshot/Busines insider

nemar

(VIDEO) AMERIČKA JAVNOST U PANICI, SPREMAJU SE ZA NUKLEARNI RAT: Zvaničnici otkrili zašto bi Kimov udar mogao biti još razorniji!

Planeta -

Američki zvaničnici su priznali da hiljade javnih skloništa koji bi trebalo da zaštite građane od nuklearnog udara - "ne rade" iako postoji bojazan od napada Severne Koreje.

Vlada SAD potvrdila je da nema načina da zaštiti sve građane od nuklearne eksplozije i apeluje na ljude da "uđu u najbližu zgradu" u slučaju napada. Nedostatak sigurne zaštite prati izjava zvaničnika Njujorka da su "sigurna skloništa" na koja upućuju table u skoro svakoj ulici "neaktivna decenijama". Zvaničnici nisu izgradili nova skloništa od Hladnog rata, uprkos zabrinutosti da se tenzije SAD-a s Severnom Korejom mogu pretvoriti u sveobuhvatni nuklearni rat.

Anketa lokalnog stanovništima pokazuje da građani se pouzdaju upravo u ova sada zastarela skloništa. Savezni zvaničnici najavilisu planove za uklanjanje ovih znakova zbog "zbog toga što dovode u zabunu", ali nisu utvrdili nova skloništa koja bi mogla da se koriste. Oni tvrde da je uklanjanje znakova neophodno kako u slučaju stvarnog napada "nebi došlo do zabune".

Krajem prošle godine, rukovodstvo Severne Koreje tvrdilo je da su njihove rakete sada dovoljno snažne da pogode Vašington i Njujork. Eliot Kalhun, menadžer za hitne slučajeve u Njujorku, kaže da većina ljudi, kada razmišlja o nuklearnoj eksploziji, razmišljaju i o tome gde treba da se sklone. "Najbolji savet za sklonište je da idete u obližnju zgradu i da idete ka centru ili podrumu", kaže on.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA KURIR: Hoće li Srbija ići na parlamentarne izbore!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track