UZROK BOLESTI DIPLOMATA SA KUBE POSVAĐAO ZVANIČNIKE FBI: Nije korišćeno sonično oružje! Tilerson: Ovo su namerni napadi!
Foto: AP

ne slažu se

UZROK BOLESTI DIPLOMATA SA KUBE POSVAĐAO ZVANIČNIKE FBI: Nije korišćeno sonično oružje! Tilerson: Ovo su namerni napadi!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države bi "namerno dovele ljude u opasnost" ako bi vratile diplomate na Kubu, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson, iako je Federalni istražni biro (FBI) doveo u sumnju teoriju da su Amerikanci bili meta "soničnih napada" na Kubi.

Nakon višemesečne istrage i četiri odlaska pripadnika FBI u Havanu, u privremenom izveštaju Sektora za operativne tehnologije biroa navodi se da istraga nije otrkrila nikakve dokaze da su zvučni talasi mogli da oštete zdravlje Amerikanaca.

U izveštaju, datiranom na 4. januar, ne navode se druge teorije i ističe se da će FBI nastaviti istragu dok ne bude mogao da pokaže da nije namerno pričinjena šteta.

Tilerson je, međutim, rekao za američku agenciju da nije ubeđen da je, kako tvrdi, gotovo s "namernim napadima".

On je dodao da neće promeniti svoju odluku iz septembra prošle godine, kojom je naredio da većina pripadnika američkog osoblja i njihovih rođaka napusti Kubu, dok ne dobije uverenje vlade te zemlje da će oni biti bezbedni.

"Ja bih ih namerno doveo ponovo u opasnost", rekao je Tilerson, te je upitao zašto bi to uradio kada, kako kaže, nema nikakva sredstva da zaštiti američke diplomate.

Tilerson je u intervjuu od 5. januara, rekao da i dalje veruje da "vlada Kube, neko unutar vlade Kube može da okonča ovo".

Vašington nikad nije tvrdio da je Kuba izvršila napade, ali je insistirao da komunistička vlast zna ko je to uradio, dok Kuba negira da je umešana ili da išta zna o bilo kakvim napadima.

Tilersonovi komentari i izveštaj FBI pokazuju koliko su SAD i dalje zbunjene oko misterije u Havani, više od godinu dana nakon što su zaposleni u američkoj amabasadi počeli da prijavljuju razne zdravstvene probleme, uključujući gubitak sluha, probleme s vidom i pamćenjem.

Simptomi često prate neobjašnjivi zvuk u domovima diplomata, koji je izazvao sumnju istražitelja u sonično oružje.

SAD su saopštile da je nauđeno 24 američka radnika, a Kanada je takođe prijavila da je naškođenom nekim od njenih diplomata.

U oktobru prošle godine, objavljen je snimak piskavog zvuka koji su pojedine diplomate čule, a zvaničnici su saopštili da nisu sigurni da li je sam zvuk naudio Amerikancima ili je bio nusprodukt nečeg drugog.

Prošlog meseca, javljeno je da su lekari otkrili moždane anomalije kod pacijenata, koji su lečeni nakon što su se vratili sa Kube, ali kako oni nisu testirani pre odlaska u tu zemlju, spoljni stručnjaci su te navode doveli u pitanje.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa proterala je oko 15 kubanskih diplomata, a Amerikance je upozorila da izbegavaju ostrvo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja