(VIDEO) NEKADA LEGLO KRIMINALA I DROGE, A DANAS TURISTIČKI BISER: Rodno mesto Pabla Eskobara postala je najpopularnija destinacija u Kolumbiji
Foto: YT Printscreen

Šarenilo

(VIDEO) NEKADA LEGLO KRIMINALA I DROGE, A DANAS TURISTIČKI BISER: Rodno mesto Pabla Eskobara postala je najpopularnija destinacija u Kolumbiji

Planeta -

Medeljin je grad koji i dalje raste. Na njegovim ulicama mogu se sresti apsolutno svi mogući profili ljudi. Vozači kamiona, hipsteri, žene sa visokim potpeticama i tetovirani boemi - svi oni ovaj grad smatraju svojim domom.

Početkom devedesetih godina ovim kolumbijskim gradom vladala je droga, a po zlu čuveni narko-bos Pablo Eskobar sejao je strah i smrt na gotovo svakom koraku. Kakav je Medeljin imao imidž, dovoljno govori i to što ga je časopis Tajm pre četvrt veka nazvao "najopasnijim mestom na planeti", ali od 1992. do 2017. godine proteklo je mnogo vremena. Grad čije ime je bilo neprijatno čak i izgovoriti, vremenom se transformisao u pravu pravcatu turističku destinaciju! Devedesetih je nasilje vladalo ulicama, građansko društvo bilo je nepoznat pojam i činilo se da za ovaj grad nema spasa.

Danas je Medeljin lepo i prijatno mesto gde se poštuje zakon, a ekonomija je u takvom zamahu da je jedna od najjačih na južnoameričkom kontinentu.

U čemu je onda tajna? Verovali ili ne, jedan od stanovnika Medeljina, vodič po imenu Julijan, za britanski Telegraf je ispričao da je veliki uticaj na razvoj grada imao, ni manje ni više, nego - javni prevoz. "Izgradnja metroa bila je početak svih dobrih stvari, bio je most u bolji svet. Odjednom smo shvatili da stvari zaista mogu da se promene i tako je počela revolucija u Medeljinu." Pre nekoliko decenija, grad je bio na dobrom glasu i polako i sigurno se razvijao, ali dolaskom osamdesetih i devedesetih Medeljin je postao centar kokaina. Glavnu reč je vodio Eskobar, a i nakon njegove smrti 1993. godine, grad je bio na glasu kao mesto koje ne želite posetite ako vam je stalo do sopstvene kože.

Okončanjem stalnih nemira i unutrašnjih ratova, Kolumbija je odahnula pa je počeo oporavak u celoj zemlji, što se posebno odrazilo na Medeljin. Smešten u dolini, poznat je po nadimku "grad večnog proleća" - zahvaljujući idealnoj klimi. I gde god da se okrenete, čini vam se da se nešto događa. Grad je čist. Izgrađeni su mnogobrojni parkovi, muzeji, moderna biblioteka, bisokop na otvorenom, a kafića i restorana ima u izobilju. Julijan objašnjava da je dolazak podzemne železnice promenio život nekadašnjeg centra droge. "Kad je 1994. izgrađen, bila je to prva pozitivna stvar nakon mnogo vremena. Metro nam je dao sigurnost i pokrenuo nas, odednom je bilo mnogo lakše kretati se gradom. Ljudi su izašli iz svojih kvartova i počeli da se kreću. Možda ćete reći 'Ma, to je samo metro', ali, verujte, i te kako je promenio psihologiju grada."

Kurir.rs/Punkufer.hr

Foto: YT Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja