(VIDEO) DŽIHADISTI SU OTIŠLI POSLE KRVAVIH BORBI: Snimak iz Mosula pokazuje koliko lako mogu da se vrate
Foto: AP

pirova pobeda

(VIDEO) DŽIHADISTI SU OTIŠLI POSLE KRVAVIH BORBI: Snimak iz Mosula pokazuje koliko lako mogu da se vrate

Planeta -

Šest meseci nakon oslobođenja, ulice drugog iračkog grada po veličini i dalje su zakrčene leševima, mnoge zgrade su i dalje gomile šljunka, a porodice se smmrzavaju u svojim domovima.

Stanovnici Mosula prošli su put od euforije posle oslobođenja grada nakon tri godine džihadističke vladavine do neizvesnosti kada će stvarno obnova početi. Iračke snage su u julu 2017. godine pobedile Islamsku državu u Mosulu nakon nekoliko meseci intenzivnih urbanih bitaka koji se su uništile istorijsko jezgro grada.

Tokom bitke je veliki broj stanovnika izbegao.

Leševi se sada mogu naći i na i područu oko drevne Al-Nuri džamije. Zgrada poznata po čuvenim minaretu i koja je u velikoj meri svedena na ruševine od strane islamista, bila je mesto jedinog javnog pojavljivanja Abu Bakra al-Bagdadija, lidera ID nakon što je grupa proglasila kalifat u 2014. godini.

Međutim, prema izvorima u Mosulu, oko 2.000 civila je ubijeno u borbama samo u gradu. Pošto su njeni roditelji umrli, Asma i njena dvoje dece preživele su zahvaljujući svakodnevnim donacijama prijatelja i suseda. Kad pomisli budućnost, ona počinje da plače. Samo jedna druga porodica se vratila u ovaj deo Starog grada - Ansam Anvar (30), koji je iz grada otišao sa suprugom i petoro dece. U unutrašnjem dvorištu njihove kuće, ne možete izbeći hladnoću. Presečen je dovod struje i vode, a i brojila su izvučena iz zidova. Ansin muž, radnik, tek treba da nađe posao u velikom napuštenom Starom gradu. Mozar Abdel Kader, 48-godišnji trgovac, upozorio je da se previše brzo proslavlja. Reč je o uslovima koji su omogućili ID da se angažuje masovno u Mosulu.

"Postoji nezaposlenost, nepravda. Ljudi nemaju dovoljno hrane. Dakle, kada islamistima daš 100 dolara da bace bombu, oni to i urade ", kaže otac petoro dece. Rekao je da se redovno vraća da proveri svoju kuću u Starom Gradu, ćiji su zidovi punim rupama od metaka i granata. Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track