GENERALŠTAB RUSIJE: Dronovi kojima je napadnut Hmejmim ne mogu da se tek tako kupe, a ti što ih šalju imaju veliko znanje
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

ISTRAGA

GENERALŠTAB RUSIJE: Dronovi kojima je napadnut Hmejmim ne mogu da se tek tako kupe, a ti što ih šalju imaju veliko znanje

Planeta -

Da bi se napravili dronovi koji su napali bazu Hmejmim u Siriji, potrebno je značajno vreme i specijalna znanja iz aerodinamike i radio-elektronike, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Rusije.

Stručnjaci Ministarstva odbrane obavili su detaljnu procenu konstrukcije i sposobnosti tih dronova i zaključili da su, iako se čine jednostavni, za njihovu izradu potrebni znatno vreme i specijalna znanja, izjavio je načelnik Uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije general-major Aleksandar Novikov

"Međutim, njihovo sklapanje i primena u jednom sistemu predstavlja složen inženjerski zadatak koji zahteva posebnu obuku, znanje u različitim naučnim oblastima i praktično iskustvo u pravljenju takvih uređaja", kaže Novikov i dodaje da teroristi nisu mogli da dobiju koordinate za napad ruskih baza u Siriji sa interneta.

"Sprovedena istraga pokazuje da je radio-elektronska oprema instalirana na bespilotnim letelicama obezbedila njihov automatizovani, unapred programirani let i izbacivanje municije, čime se eliminiše ometanje njihovih kontrolnih sistema", istakao je Novikov. Sistemi otkrivanja, poražavanja i suzbijanja napravljeni u ruskim objektima u Siriji omogućili su da se odbije napad bespilotnih letelica u noći 6. januara, rekao je on.

foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Osnovu eksploziva u bespilotnim letelicama koje su napale ruske baze u Siriji činio pentaeritritol tetranitrat, koja se proizvodi, između ostalog i u Ukrajini, kaže načelnik Uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije.

Ranije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je 6. januara suzbijen pokušaj napada dronova terorista na vojnu bazu Hmejmim i punkt za pružanje logističke pomoći Ratne mornarice Rusije u Tartusu. Ruska sredstva za protivvazdušnu odbranu u Siriji su otkrila 13 nepoznatih vazdušnih meta malih dimenzija koje su se približavale vojnim objektima, saopštila je pres-služba ruske vojske.

Nakon toga je Pentagon izjavio da su uređaji i tehnika koji su korišćeni za napad dronova "lako dostupni" na "otvorenom tržištu".

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PSIHIJATRI REŠETALI ZORANA MARJANOVIĆA! Evo kako je odgovarao na njihova pitanja i šta misli o Jeleninom ubistvu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track