CIA NAREDILA SLAVNOJ GLUMICI: Moraš da odvedeš kralja u krevet!
Foto: Wikipedia

tajna dokumenta otkrivaju

CIA NAREDILA SLAVNOJ GLUMICI: Moraš da odvedeš kralja u krevet!

Planeta -

CIA je organizovala prvi susret između slavne glumice Suzan Kebot i kralja Jordana 1959. godine, što je dovelo do intimnog odnosa između njih dvoje, pokazuju dokumenti sa kojih je skinuta oznaka "poverljivo".

Dokumenti iz istrage o ubistvu predsednika Džona Kenedija pokazuju da je CIA, u pokušaju da ojača odnose sa Jordanom, nagovorila bivšeg agenta FBI-a da on dogovori sastanak kralja Huseina i Kebotove.

Par se dobro slagao na večeri u Los Anđelesu koju je organizovao Robert Mahiju, koji će kasnije postati važan pomoćnik ekscentričnom poduzetniku Hauardu Hjudžsu.

Agenti su zatim iznajmili kuću na Long Ajland Biču za kralja Huseina, dok je on nastavio svoju državnu posetu i dogovorio da Kebotova ostane u obližnjem hotelu u Njujorku.

Glasine kažu da se njihov odnos nastavio duži niz godina, a Kebotova je rodila sina Timotija 1964. godine, za kog se mislilo da je Huseinov sin.

Iako nikad nije u potpunosti dokazano da je kralj Timotijev otac, sve pretpostavke idu u tom smeru. Da se tako nešto ispostavilo tačnim, to bi značilo da je Husein varao svoju drugu suprugu Antoanet Gardner, sa kojom je bio u braku od 1961. do 1971. godine.

Timoti je ubio majku 1986. godine kada je imala 59 godina, a tokom suđenja pokazalo se da još uvek primaju 1.500 dolara mesečno od Huseina.

Nove informacije izašle su na videlo jer je CIA-in čovek Mahiju bio povezan i sa pokušajima atentata na Fidela Kastra.

Proveravali su ga u sklopu istrage FBI-a u vezi sa smrću JFK-a, a rezultati te istrage objavljeni su krajem prošle godine, kada je predsednik Tramp naredio skidanje oznake "poverljivo" sa njih.

Suzan Kebot bila je velika filmska zvezda u 1950-im i glumila je u brojnim filmovima, uključujući Gansmouk, Tomahouk. Glumila je uz Hamfrija Bogarta u filmu Enforser.

Uvučena je u operaciju CIA-e kada je bivši agent Mahiju dobio zadatak da traži "žensko društvo" tokom službene posete šefa države u Aprilu 1959., prema CIA-inom dopisu.

Dokument krije ime kralja Huseina, ali vreme događaja podudara se sa posetom tada 23-godišnjeg monarha SAD-u.

Huseinova prva žena, Dina Bint Abdul-Hamid, umrla je 1957. i kralj se nije ponovno venčavao sve do 1961. godine.

Agencija je zadužila Mahijua i tada su kontaktirali "istaknutu advokaticu u Los Anđelesu i holivudsku figuru", stoji u spisima.

Gospodin Mahiju je zamoljen da organizuje zabavu za kralja Husseina 3. aprila 1959., navodi se u izveštaju, i tokom ove zabave je upoznao tu prijateljicu.

Priča objavljena u Los Anđeles Tajmsu nekoliko dana kasnije navodi da su se kralj Husein i Kebotova sreli na zabavi u kući kalifornijskog naftnog mogula Edina Paulija.

Dvoje su postali "intimni prijatelji" posle sastanka u Los Anđelesu, navodi se u dopisu, a kralj je bio zaljubljen u nju pa je želeo da se sretne s njom tokom svog boravka u Njujorku između 14. i 18. aprila 1959. godine.

CIA je tada iznajmila kuću u Long Biču na Long Ajlendu za vreme kada je kralj Husein bio u Njujorku, a Kebotova je ostala u hotelu Berkli na Menhetnu pod "tajnim imenom", dodaju agenti u dopisu.

Tokom svog boravka u Long Biču, Kebotova je govorila o interesu javnosti koja okružuje nen odnos s kraljem Huseinom, navodi se u dopisu.

Izveštaji u medijima raspravljali su o njenom jevrejskom poreklu (Kebotova je rođena kao Hariet Šapiro) što je moglo predstavljati probleme za muslimanskog monarha.

"Nagađala je o mogućim izvorima određenih ličnih podataka koji su procurili u javnost", stoji u dopisu.

Osim toga, razgovarala je o njenim dubokim osećanjima prema stranom zvaničniku.

Takođe je spomenula da nije jasno kakvu ulogu je morala da igra kada su je zamolili da prisustvuje zabavi, ali joj je rečeno: "Želimo da pođete s njim u krevet."

Kebotova je izjavila da je odbila predlog, ali da je ipak odlučila da ode na zabavu i zaljubila se do ušiju u "vrlo šarmantnog" kralja. Kralj Husein vladao je Jordanom sve do svoje smrti 1999. godine, kada je preminuo od raka

. Ženio se četiri puta, a njegov sin Abdulah, iz drugog braka, nasledio ga je na prestolu. Suzan Kebot rođena je kao Hariet Perl Šapiro u porodici ruskih Jevreja 1927. godine, ali je odrastala kod osam različitih porodica na usvajanju.

Kebotova se udala za svog prvog supruga, Martina Sakera, 1944. godine, ali par se razveo 1951. godine. Nen odnos sa kraljem Huseinom bio je predmet brojnih tračeva u brojnim tabloidima.

Opisala ga je kao 'najepšeg čoveka kojeg je ikada upoznala', a par se često sastajao nakon tog prvog susreta.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Wikipedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja