NAUČNICI PRONAŠLI FOSILE STARE 280 MILIONA GODINA: Otkrivaju neverovatnu tajnu o istoriji Antarktika
Foto: Reuters

NIJE SVE IZGLEDALO KAO DANAS

NAUČNICI PRONAŠLI FOSILE STARE 280 MILIONA GODINA: Otkrivaju neverovatnu tajnu o istoriji Antarktika

Planeta -

Geolozi su otkrili fosile drveća stare oko 280 miliona godina, a veruje se da su oni dokaz da su na Antarktiku nekada postojale šume.

Erik Gulbranson i Džon Izbel sa Univerziteta Viskonsin-Milvoki su od novembra do januara prošli kroz Transantarktičke planinske vence. Prilikom tog istraživanja naišli su na prastare uzorke među kamenjem. Smatraju da je baš na tom mestu nekad postojala šuma.

Ovaj tim je prethodno pronašao i fragmente fosila 13 drveća koji su stari oko 260 miliona godina, što znači da je na današnjem ledenom području nekada bila bujna vegetacija.

Gulbranson je istakao da se i ranije znalo za fosile na Antarktiku, ali da je većina ostala neistražena.

Polarna šuma se nalazila na mestu gde danas ne mogu da rastu nikakve biljke, a naučnici će pokušati da odgonetnu šta je dovelo do toga da potpuno nestanu.

To drveće je moglo da preživi u neverovatnim uslovima jer je bilo skoro godinu i po dana u mraku, a zatim oko pet meseci na svetlosti.

U periodu Perma (pre 290 do 245 miliona godina), na Antarktiku je bilo znatno toplije nego danas.

Tim naučnika je utvrdio da je nekadašnja vegetacija mogla da se u roku od mesec dana prilagodi različitim vremenskim uslovima, od letnjih do zimskih.

Kurir.rs/Independent Foto: Reuters/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track