Putin tera Ruse u britanska sela

Seoba

Putin tera Ruse u britanska sela

Planeta -
Seoska idila Engleske veoma je privlačna u poređenju sa političkim i ekonomskim turbulencijama kod kuće", rekla je za predsednica ruskog odeljenja "Najt Franka" Elena Norton

MOSKVA - Rusi koji se brinu oko povratka Vladimira Putina na mesto predsednika Rusije, kao i oko prenatrpanosti britanske prestonice, ulažu svoj novac u zelene poljane van Londona, podstičući rast cena najboljih seoskih kuća.

Podaci konsultantske kuće "Najt Frank" pokazali su da su Rusi u prvoj polovini 2012. kupili oko 26 odsto seoskih domaćinstava u Britaniji, vrednih preko pet miliona funti (osam miliona dolara), prenosi Rojters.

"Seoska idila Engleske veoma je privlačna u poređenju sa političkim i ekonomskim turbulencijama kod kuće", rekla je za Rojters predsednica ruskog odeljenja "Najt Franka" Elena Norton.

Iako Rusi kupuju nekretnine u Londonu već decenijama, politička neizvesnost oko ishoda ovogodišnjih predsedničkih izbora nagnala je još veći broj njih da ulože u stanove u Britaniji, kao vid zaštite svog novca, navodi "Najt Frank".

Ta kupovina preselila se u oblasti blizu Londona, budući da su cene luksuznih domova u prestonici Britanije značajno skočile u poslednjih godinu dana, zahvaljujući rastu interesovanja investitora sa Bliskog i Dalekog istoka, koji Britaniju vide kao sigurno utočište u vreme globalne ekonomske neizvesnosti.

Tražnja seoskih kuća podigla je cene nekretnina vrednih preko pet miliona funti za 3,5 odsto u godinu dana zaključno sa junom, u odnosu na pad cena na celokupnom tržištu nekretnina od 4,8 odsto, navodi konsultantska kuća.

"Nakon Britanaca, najviše je Rusa koji kupuju takve domove", rekao je partner "Najt Franka" Džejms Klilend.Rusi su najviše zainteresovani za seoske domove u okviru privatnih ograđenih imanja. Okruzi Berkšir, Oksfordšir i Sari su među najpopularnijima, budući da su svega sat vremena vožnje udaljeni od Londona.

"Mnogi već imaju stanove u centralnom Londonu, ali vide da su domovi na selu dosta jeftiniji. Njima je dosta toga da dele lift sa gomilom drugih Rusa koje pokušavaju da izbegnu u Moskvi, i odlučili su da žele otvoreni prostor, privatnost i dobre seoske škole", navodi direktor agencije za nekretnine "Ajelsford" Endrju Langton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja