(VIDEO) 11 SMRTONOSNIH ZEMALJA ZA AMERIKANCE: Stejt dipartment upozorava - putujete tamo na sopstveni rizik
Foto: AP

opasno

(VIDEO) 11 SMRTONOSNIH ZEMALJA ZA AMERIKANCE: Stejt dipartment upozorava - putujete tamo na sopstveni rizik

Planeta -

Američki pasoš je najmoćniji u svetu i omogućava putovanje bez viza u 158 zemalja. Ipak, Stejt dipartment upozorava građane SAD da paze gde putuju.

Severna Koreja je na listi od prošle godine, a predsednik Tramp je uznemirio neke karipske i afričke zemlje nazvavši ih "vuko.ebinama".

Evo liste zemalja gde Amerikanci putuju na sopstveni rizik:

1. Avganistan

Ubrzo posle napada 11. septembra SAD su napale Avganistan u srušile vladu koju su činili talibani. Posle 16 godina i 2.300 žrtava među američkim vojnicima SAD još pokušavaju da pomognu vladi ove zemlje da se stabilizuje.

Tramp je prošle godine najavio novu strategiju za Avganistan, i pod njegovom vlašću trupe SAD su ponovo u Avganistanu, nakon što su se povukle pod Barakom Obamom.

Stejt dipartment upozorava na veliki broj kidnapovanja, uzimanja talaca, bombaša samoubica, mina, terorista i napada pobunjenika.

2. Centralnoafrička Republika

Nasilje u CAR je nazvano "svetska zaboravljena kriza". Sukob muslimana i hrišćana se rasplamsao nakon šro su muslimani nasilno preuzeli vlast 2013. Izuzev glavnog grada vlada nema kontrolu nad zemljom.

Snage UN su došle da spreče sveopšti rat, ali su i one optužene za kršenje ljudskih prava. Stejt dipartment upozorava da većinu zemlje kontrolišu pobunjenici.

3.Iran

Nekada je ova zemlja bila saveznik SAD. Posle Islamske revolucije 1979. stvari su se promenile. Dve zemlje su često podržavale suprostavljene grupe, a ponekad su se nalazili na istoj strani - kao na primer u borbi protiv Islamske države.

Tramp je svojevremeno rekao da će razmotriri nuklearni sporazum sa Iranom koji je potpisan sa pet zemalja. Prošle nedelje ga je odobrio po njegovim rečima poslednji put.

Stejt dipartment kaže da Iran nastavlja sa praksom da nezakonito zatvara građane SAD, aa posebo se to odnosii na one koji imaju i iransko državljanstvo.

4. Irak

Godinu dana nakon Avganistana, SAD su izvršile invaziju na Irak. Tu se iz Al Kaide razvila Islamska država protiv koje je rat doskora trajao.

Stejt dipartment upzorava na moguće otmice od strane kako džihadista tako i Šiita.

5. Libija

Od zemlje sa najvišim standardom u Africi, Libija je potonula u haos. Pad Gadafija otvorio je prostor za mnoge grupe, a i Islamska država je uvidela svoju šansu. Zemlja je podeljena na više grupa koje se međusobno ne priznaju. Amerikanci mogu očekivati otmice i terorističke napade.

6. Mali

Od sticanja nezavisnoti 1960. Mali se borio sa nizom problema. Između ostalih tu su borbe džihadista i pobunjeničkih Tuarega. U oktobru 2017. četvoro pripadnika američkih Zelenih beretki je ubijeno iz zasede.

Pored kidnapovanja, građani SAD mogu očekivati i krađu i napade terorista.

7. Severna Koreja

Veliki broj građana SAD koji su putovali u Severnu Koreju je bio uhapšen i zatvoren. Student Oto Varnbier je od posledica zatvaranja preminuo. Tramp je upozorio sunarodnike da mogu putovati samo sa specijalnom dozvolom Stejt dipertmenta.

8. Somalija

Od 1991. zemlja je u stalnom previranju, a bore se Al Kaida, Islamisti i Al Šabab. SAD su se priključile snagama koje su trebale da se bore protiv generala Fadida, ali je u napadu stradalo mnogo civila. U obaranju dva helikoptera ubijeno je 19 vojnika SAD

Pored kriminala i terorizma rašireno je i gusarenje upozorava Stejt dipartment.

9. Južni Sudan

Somalija je skonjena sa liste opasnih zemalja 2014., ali je zamenjena Južnim Sudanom. Građanski rat je počeo posle referenduma o odvajanju Južnog Sudana 2011. godine. Pored rata stanovništvo je desetkovala i glad.

Otmice kola, pucnjave, zasede, napadi, pljačke i kindnapovanje su uobičajeni u ovoj zemlji.

10. Sirija

Zemlja koja je 2011. upala u krvavi konflikt sada je podeljena između vladinih snaga i Kurda, i dalje preddstavlja opasnost za građane SAD. "Nijedan deo zemlje nije bezbedan. Kidnapovanje, hemijsko oružje, granatiranje su i dalje prisutni", tvrdi Stejt dipartment.

11. Jemen

Posle smene predsednika 2011. godine na vlast dolazi Ali Abdulag Saleh. Tri godine kasnije nezadovoljstvo ponovo raste, a neredima doprinose i islamski pobunjenici i Huti. Huti su ušli u glavni grad, ali je u pomoć predsedniku pritekla Saudijska Arabija. Terorizam, građanski nemiri, epidenije i rat su stvari na koje Stejt dipartment upozorava građane SAD

Kurir.rs/Newsweek.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track