(VIDEO) POČELO JE: Turska granatira Afrin! Tenkovi trešte i prelaze u Siriju!
Foto: Printscreen Twitter

VOJNA OPERACIJA

(VIDEO) POČELO JE: Turska granatira Afrin! Tenkovi trešte i prelaze u Siriju!

Planeta -

ANKARA - Turska je započela vojnu operaciju granatiranjem sirijskog regiona Afrin koji se nalazi pod kontrolom Kurda, saopštio je danas turski ministar odbrane Nuretin Čanikli.

Turska artiljerija u pograničnom selu Sugediđi od jutros ispaljuje granate na Afrin, na severozapadu Sirije. U međuvremenu je stigla vest da je turska armija počela da ulazi u tu sirijsku oblast.

"Operacija je krenula de fakto sa prekograničnim granatiranjem, jedino što nema prelaska granice", istakao je turski ministar odbrane.

"Sve terorističke mreže i elementi u severnoj Siriji biće eliminisani. Drugog načina nema", rekao je Čanikli.

Milicija sirijskih Kurda saopštila je da je turska vojska ispalila oko 70 granata na kurdska sela u regionu Afrin, a bombardovanje je započelo oko ponoći.

Povod za ovu vojnu akciju je najava SAD da će obučiti oko 30.000 svojih saveznika iz sirijske milicije, među kojima su i kurdski borci, kako bi obezbeđivali sirijsku granicu. Turska je na to uzvratila da neće dozvoliti formiranje terorističkog koridora uz njenu granicu kao ni formiranje terorističke vojske. Zvanična Ankara većinu kurdskih frakcija smatra terostičkim.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik/Dejli sabah

Foto: Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja