MATIS: Finansijska blokada vlade će uticati na vojne operacije
Foto: AP/Jacquelyn Martin

UPOZORENJE

MATIS: Finansijska blokada vlade će uticati na vojne operacije

Planeta -

Američki ministar odbrane Džejms Matis upozorio je danas da bi finansijska blokada vlade uticala na vojne operacije, uključujući obuku, održavanje i obaveštajne operacije.

"Sprovodimo mnogo obaveštajnih operacija širom sveta, a one koštaju i one će očigledno prestati", rekao je Matis odgovarajući na pitanje kakav bi bio uticaj eventualne blokade vlade.

Rok za usvajanje zakona o finansiranju vlade ističe danas u ponoć, po lokalnom vremenu.

Lideri Republikanske stranke u američkom Kongresu preduzeli su nedavno dodatne napore kako bi se sprečila blokada vlade i usvojio zakon o privremenom produženju finansiranja njenih aktivnosti.

S druge strane, predsednik SAD Donald Tramp poručio je da je blokada "vrlo moguća", ali da bi bila vrlo štetna po vojsku.

Kongres, u kojem većinu imaju republikanci, već mesecima ima poteškoća sa finansiranjem vlade, koja trenutno pokriva sopstvene obaveze zahvaljujući trećem produženju u privremenom finansiranju od 1. oktobra, kada je počela fiskalna 2018. godina.

Demokrate insistiraju na tome da u dugoročni zakon o budžetu bude uključen i program DACA o budućnosti takozvanih "sanjara", koji su u SAD ušli nelegalno kao deca i koji bi trebalo da 5. marta izgube status zaštićenih.

Predsednik SAD Donald Tramp je naložio da se taj program okonča u martu i zatražio je od Kongresa da iznese zakonsko rešenje.

Međutim, pregovori Kongresa sa Belom kućom su prošle nedelje propali, što je nateralo republikanske lidere da počnu da "guraju" svoj paket mera kako bi se finansiranje vlade produžilo do 16. februara.

Bela kuća je saopštila da podržava paket mera za kratkoročno finansiranje vlade i da bi pregovori o imigraciji trebalo da budu obnovljeni naredne nedelje.

"Hajde da postignemo dogovor o budžetu do petka i onda da agresivno prionemo na rad u ponedeljak i postignemo dogovor o DACA i reformi imigracije", izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Jacquelyn Martin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA U EU 2025.GODINE! Evo koje uslove za to mora da ispuni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja