OZBILJNE AMERIČKE PRETNJE RUSIJI I KINI Matis: Ako nas izazovete, biće to vaš najgori dan!
Foto: EPA

NOVA odbrambena strategija sad

OZBILJNE AMERIČKE PRETNJE RUSIJI I KINI Matis: Ako nas izazovete, biće to vaš najgori dan!

Planeta -

Pentagon je objavio novu vojnu strategiju SAD u kojoj su kao glavna pretnja označeni Kina i Rusija, Severna Koreja i Iran.

Posle više od 15 godina u fokusu američke nacionalne bezbednosti više nisu terorizam i islamistički ekstremisti. Predstavljajući novu strategiju ministar odbrane Džim Matis rekao je da će "Amerika nastaviti kampanju protiv terorista , ali veće rivalstvo sila, a ne terorizam je sada primarni fokus američke nacionalne strategije", rekao je Matis govoreći o dokumentu koji je prvi takve vrste od 2014. godine.

"Amerika se suočava sa rastućim pretnjama sila kao što su Kina i Rusija, nacijama koje žele da stvore svet u skladu sa svojim autoritarnim modelima", rekao je Matis i dodao. "Ako nas izazovete, biće to vaš najduži i najgori dan", zapretio je Matis i apelovao na američke kongresmene da ne uskraćuju finansiranje vojske.

Pentagon je objavio verziju dokumenta na 11 strana u kojoj se ne precizira kako će biti izveden zaokret u pravcu suprotstavljanja Kini i Rusiji.

Američko ministarstvo odbrane ubraja i Severnu Koreju među prioritetete navodeći da SAD treba raketnu odbranu da fokusiraju na pretnju Pjongjanga nuklearnim, ali i konvencionalnim oružjem.

Moskva je izrazila žaljenjei što su Rusija i Kina označene kao pretnje u novoj vojnoj strategiji SAD, i poručila da je uprkos tome spremna za dijalog sa Vašingtonom,.

Lavrov:Rusija za dijalog, žali zbog nove strategije SAD

"Mi smo otvoreni za dijalog, i spremni da razgovaramo o vojnim doktrinama", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

On je rekao da je za žaljenje što "umesto da imamo normalan dijalog, umesto da nam osnova bude međunarodno pravo, SAD teže da pokažu svoje liderstvo takvim konfrontirajućim strategijama i konceptima".

"Siguran sam da tamo (u SAD) ima mnogo razumnih ljudi koji shvataju da treba očuvati stratešku stabilnost i eliminisati sve rizike i šta više da je ovo nemoguće bez saradnje između Rusije i SAD".

Kurir.rs

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track