KINA: Zapadni sistem savršen? Pogledajte politički haos u SAD!
Foto: AP

ANALIZA

KINA: Zapadni sistem savršen? Pogledajte politički haos u SAD!

Planeta -

PEKING - Dok svet smatra savršenim zapadni demokratski sistem, finansijska blokada vlade SAD iznosi na videlo hronične nedostatke američkog političkog sistema, navodi zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

"Razvijeni svet pozdravlja zapadni demokratski sistem kao skoro savršen i najsuperiorniji politički sistem koji upravlja jednom zemljom. Međutim, ovo što se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama danas, navešće više ljudi širom sveta na razmišljanje o održivosti i legitimnosti takvog haotičnog političkog sistema", navodi Sinhua u današnjem komentaru.

Iako komentari ove kineske agencije ne predstavljaju zvanična saopštenja, često predstavljaju odraz stavova Pekinga, ukazuje Rojters.

"Ironično je što je do finansijske blokade američke federalne vlade došlo baš na prvu godišnjicu inauguracije predsednika Donalda Trampa, što je šamar u lice rukovodstvu u Vašingtonu", ističe se u Sinhuinom komentaru.

foto: AP

Kako zaključuje kineska zvanična novinska agencija, "ako postoji ikakvo nasleđe koje je preživelo prenos vlasti, to je - duh nesaradnje među strankama".

Delimična finansijska blokada američke vlade počela je u petak u ponoć, nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o rebalansu budžeta, pošto su ostali podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti, a neizvesno je koliko će dugo trajati blokada službi administracije SAD.

Lider republikanaca u Senatu SAD Mič Mekonel najavio je u subotu da će Senat danas ponovo zasedati i raditi "koliko god treba" u pokušaju da postigne dogovor u vezi sa finansiranjem.

"Želim da kažem američkom narodu da ćemo se sutra vratiti ovom pitanju... i raditi koliko god treba", rekao je Mekonel.

foto: AP

Mič Mekonel: Radićemo koliko treba

Pojava finansijske blokade u SAD nije uobičajena, ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokade su varirale po dužini trajanja. Najduže je trajala ona u vreme mandata Bila Klintona - 21 dan, od decembra 1995. do januara 1996.

Poslednji put se blokada dogodila 2013. za predsednikovanja Baraka Obame.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track