(VIDEO) GLAVA MU BILA UCENJENA NA 330.000 DOLARA: Čuveni gerilski vođa Pimpon ubijen u akciji kolumbijske vojske
Foto: Ministarstvo odbrane Kolumbije

LIKVIDACIJA

(VIDEO) GLAVA MU BILA UCENJENA NA 330.000 DOLARA: Čuveni gerilski vođa Pimpon ubijen u akciji kolumbijske vojske

Planeta -

BOGOTA - Kajo Arturo Pimpon, jedan od vođa kolumbijske levičarske Armije nacionalnog oslobođenja (ELN), ubijen je tokom vojne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kolumbije.

Taj gerilac, poznat po ratnim nadimcima Pimpon i Arturo, optužen je za smrt 30 vojnika i policajaca. Takođe, smatra se odgovornim za napade ELN izvedene otkako je 10. januara isteklo primirje.

Posle tih napada u kojima su ubijena četiri policajca i vojnika, vlada je suspendovala pregovore o miru sa ELN.

Za informacije koje bi dovele do Pimponovog hvatanja vlasti su ponudile nagradu od 333.000 dolara. Prema navodima ministarstva odbrane, on je predvodio frakciju ELN zvanu "Heroji i mučenici", aktivnu blizu granice s Venecuelom. Ministarstvo je na Tviteru objavilo da je bio "odgovoran za sve terorističke napade po okončanju prekida vatre" u tom području.

Pimpon je ubijen ubrzo pošto je ELN ponudio kolumbijskoj vladi da se pregovori o miru nastave. ELN je danas ponovio da je "voljan da prihvati novi prekid vatre".

Posle istorijskog sporazuma s gerilcima Revolucionalnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos želi da postigne "potpuni mir" u svojoj zemlji, rastrzanoj gerilskim ratovima u kojima je poginulo najmanje 260.000 ljudi, više od 60.000 je nestalo a sedam miliona raseljeno.

Kurir.rs/Beta

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track