SAMIT NAJEKONOMIJA BEZ PREDSEDNIKA AMERIKE? Trampov odlazak u Davos neizvestan zbog blokade vlade
Foto: AP

JOŠ SE NE ZNA

SAMIT NAJEKONOMIJA BEZ PREDSEDNIKA AMERIKE? Trampov odlazak u Davos neizvestan zbog blokade vlade

Planeta -

Odlazak američkog predsednika Donalda Trampa u Davos, u Švajcarskoj, gde će sledeće nedelje biti održan Svetski ekonomski forum, sada je neizvestan zbog delimične finansijske blokade federalne vlade, rekao je direktor za budžet Bele kuće Mik Malveni.

Tramp je već otkazao odlazak u svoju rezidenciju na Floridi, koji je bio planiran za ovaj vikend, a tu odluku je doneo nakon što protekle noći u Kongresu demokrate i republikanci nisu postigli dogovor o finansiranju federalne vlade.

"Predsednik sada neće ići na Floridu, a o Davosu, kako iz perspektive predsednika tako i iz perspektive Kabineta, biće odlučeno na dnevnoj bazi", rekao je Malveni.

Prema prvobitnom planu, Tramp treba da održi završni govor na Svetskom ekonomskom forumu koji se od 23. do 26. januara održava u švajcarskom zimskom centru Davosu, a okupiće šefove država, predstavnike civilnog društva, akademike i mnoge javne ličnosti.

Američka vlada ušla je od ponoći u finansijsku blokadu nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o rebalansu budžeta za koji su demokrate htele da vežu takozvani program DAKA (DACA), donet u vreme Baraka Obame a koji imigrantima koji su ilegalno došli u SAD kao maloletni i odrasli u Americi omogućava da produžavaju boravak na svake dve godine dok njihov status ne bude trajno rešen.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track