(VIDEO) SIMBOL AMERIČKOG SNA PRVI NA UDARU BLOKADE VLADE:  Kip slobode zatvoren za posetioce, i druge turističke atrakcije pod katanacem!
Foto: Printscreen Youtube

haos

(VIDEO) SIMBOL AMERIČKOG SNA PRVI NA UDARU BLOKADE VLADE: Kip slobode zatvoren za posetioce, i druge turističke atrakcije pod katanacem!

Planeta -

Kip slobode, i muzej posvećen useljenicima na ostrvu Elis u Njujorku zatvoreni su zbog paralize američke državne uprave.

Simbol američkog sna postao je simbol američke disfunkcije, kada je turistima odbijena poseta Kipu slobode na ostrvu Elis, zbog finansijske blokade vlade SAD.

Turisti su odbijeni jer ta i druga mesta neće raditi budući da su zaposleni u njima na prinudnom odmoru zbog prestanka finansiranja. Velikom broju turista takođe nije odobren ulaz u Independens hol u Filadelfiji, gde su potpisani Deklaracija nezavisnosti i Ustav SAD.

Turistima nisu mogli da vide čuveni simbol američke nezavisnosti, Zvono nezavisnosti, koje se nalazi u parku Nacionalne nezavisnosti u Filadelfiji.

Delimična blokada američke vlade započela je u petak u ponoć, nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o finansiranju, pošto su ostali podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti.

Pošto Senat američkog Kongresa do ponoći, po lokalnom vremenu, nije postigla dogovor o usvajanju predloga za nastavak finansiranja federalne vlade u Vašingtonu, došlo je do delimične finansijske blokade, prenose agencije.

Neizvesno je koliko će dugo trajati blokada službi savezne administracije SAD, a ta blokada je nastupila na godišnjicu inauguracije Donalda Trampa za predsednika.

Blokadom vlade se, međutim, neće obustaviti finansiranje svih agencija, programa i usluga koje finansira federalna vlada. Prestaće da rade zaposleni u agencijama i ministarstvima koji se ne smatraju ključnim prestati dok Kongres ne bude u stanju da usvoji zakon o federalnom budžetu, dok će oni koji se smatraju vitalnim za život građana i nacionalnu bezbednost, poput policije i vojske nastaviti s radom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track