(VIDEO) BOGATI SE BOGATE, A GLADNI GLADUJU: Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu!
Foto: Reuters

ELITA

(VIDEO) BOGATI SE BOGATE, A GLADNI GLADUJU: Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu!

Planeta -

DAVOS - U Švajcarskoj danas počinje Svetski ekonomski forum, na kojem će više od 2.500 svetskih lidera i najbogatijih biznismena raspravljati o smanjenju jaza između bogatih i siromašnih.

Uoči početka sastanka u Davosu humanitarna, organizacija Oksfam objavila je poražavajući izveštaj u kojem se navodi da imovina 42 najbogatija svetska milijardera iznosi 1,1 bilion dolara, koliko ima čak 3,7 milijardi najsiromašnijih ljudi na planeti.

foto: Reuters

Koliko se jaz između bogatih i siromašnih povećava, svedoči podatak da je prošle godine 61 milijarder imao imovinu kao polovina najsiromašnije svetske populacije. Taj jaz je bio najmanji 2009, kada je zbog recesije čak 380 milijardera imalo bogatstvo poput polovine najsiromašnijih na svetu.

foto: Reuters

Prosečan milijarder je od 2006. do 2015. uvećao svoje bogatstvo za 13 odsto, što je šest puta brže nego što raste plata običnim radnicima.

- Prosečan direktor jedne od pet najvećih modnih kompanija na svetu za samo četiri dana zaradi onoliko koliko jedan radnik fabrike u Bangladešu zaradi za ceo život - kaže Mark Goldring, izvršni direktor Oksfama.

On dodaje da „koncentracija ekstremnog bogatstva na vrhu nije znak uspešne ekonomije, već simptom lošeg sistema“.

- Napravili smo velike korake ka okončanju siromaštva, ali možemo biti još brži u njegovom iskorenjivanju razbijanjem barijera koje nas vuku unazad - rekao je Goldring.

foto: Reuters

Svetski lideri na okupu

STIŽE I KROKODIL

Svetski ekonomski forum i ove godine će privući lidere najvećih svetskih zemalja, a najavljen je i dolazak Donalda Trampa, predsednika SAD, čije je putovanje sada pod znakom pitanja zbog blokade federalne vlade. U Davos dolaze francuski predsednik Emanuel Makron, britanska premijerka Tereza Mej, nemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trudo... Najava dolaska Emersona Mnangagve, novog lidera Zimbabvea, privukla je veliku pažnju javnosti. Kritičari tvrde da je Mnangagva, čiji je nadimak Krokodil, umešan u masakr 20.000 pripadnika plemena Ndebele.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track