NOV SPOR IZMEĐU GIGANATA: Kina kritikuje SAD zbog carina
Foto: Profimedia

PROBLEM

NOV SPOR IZMEĐU GIGANATA: Kina kritikuje SAD zbog carina

Planeta -

PEKING - Kina je danas kritikovala odluku predsednika SAD Donalda Trampa da uvede carine na uvozne komponente za solarne panele i na mašine za veš kao zloupotrebu trgovinskih propisa.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da američke unilateralne akcije mogu zapretiti međunarodnom trgovinskom sistemu.

"Kina se nada da će SAD pokazati uzdržanost pri korišćenju trgovinskih ograničenja i da će se povinovati pravilima multilateralne trgovine i igrati pozitivnu ulogu u promociji svetske ekonomije", navodi se u saopštenju.

Kina, dodaje se, "izražava snažno nezadovoljstvo" zbog američkih mera i "odlučno će braniti svoje legitimne interese".

Juče je kinesko ministarstvo spoljnih poslova branilo ulogu Kine kao globalnog trgovca pošto je kancelarija američkog izaslanika za trgovinu saopštila da je Vašington pogrešio kada je podržao članstvo Kine u Svetskoj trgovinskoj organizaciji po trenutnim uslovima. Portparolka ministarstva Hua Čunjing je navela da Kina "daje veliki doprinos" trgovini a da "unilateralne akcije" Vašingtona "predstavljaju izazov bez presedana" trgovinskom sistemu.

Peking se suočava sa sve više pritužbi iz SAD, Evrope i drugih trgovinskih partnera zbog subvencija izvozu i ometanju pristupa svom bankarskom, energetskom i drugim sektorima, što krši obaveze otvaranja tržišta koje je Kina preuzela kada je 2001. ušla u STO.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track