(FOTO) PROTEST U KENIJI: Građani optužuju najveću bolnicu za silovanja pacijenata!
Foto: EPA/Daniel Irungu

DEMONSTRACIJE

(FOTO) PROTEST U KENIJI: Građani optužuju najveću bolnicu za silovanja pacijenata!

Planeta -

Stotine Kenijaca mirno su danas demonstrirale ispred najveće javne bolnice u zemlji, zahtevajući da rukovodstvo ispita tvrdnje o silovanju i seksualnom uznemiravanju pacijenata.

Aktivisti navode da se više od 500 ljudi odazvalo pozivu na protest, čiji su učesnici uputili apel bolnici da preduzme adekvatne mere.

foto: EPA/Daniel Irungu

Više od 30 učesnica današnjeg protesta tvrde da su bile zlostavljane u bolnici, dok su druge o tome svedočile na društvenim mrežama, navode aktivisti.

Jedna žena je rekla da ju je lekar dodirivao dok je bila u delimično svesnom stanju posle operacije. Bolnica negira optužbe, a ministar zdravlja Kenije naredio je istragu.

foto: EPA/Daniel Irungu

Aktivisti navode da medicinske sestre u bolnici upozoravaju žene, koje idu da doje, da se kreću u grupama na putu od svojih soba do odeljenja za novorođenčad, dva sprata odatle.

Kenijski doktori su protestovali zbog lošeg stanja javne zdravstvene zaštite. U operacionim salama nekih javnih bolnica nema hirurških rukavica ili lekova, a zbog nestanka struje lekari ponekad moraju da koriste osvetljenje mobilnih telefona da bi završili proceduru.

foto: EPA/Daniel Irungu

Prošle godine su lekari javnih bolnica održali 100-dnevni štrajk pošto je vlada prekršila dogovor o reviziji njihovih radnih uslova i plata.

Desetine građana su umrle tokom štrajka, pošto većina Kenijaca ne može da priušti odlazak kod privatnog lekara. Štrajk je okončan jer je vlada pristala da ispuni većinu zahteva doktora.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Daniel Irungu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja