(VIDEO) TURSKA I SAD NA IVICI SUKOBA: Erdogan kreće u napad na grad Manbidž, pun američke vojske!
Foto: PrintScreen

rizična operacija

(VIDEO) TURSKA I SAD NA IVICI SUKOBA: Erdogan kreće u napad na grad Manbidž, pun američke vojske!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da će proširiti svoju vojnu operaciju u Siriji do grada Manbidža.

Taj potez mogao da dovede do sukoba između snaga Turske i snaga SAD. Turska vazdušna i kopnena operacija već peti dan zaredom, cilja na borce milicije sirijskih Kurda (YPG) u regionu Afrin i otvorila je novi front u sirijskom građanskom ratu.

Pritisak ka Manbidžu, koji se nalazi na oko 100 km istočno od Afrina mogao bi da ugrozi planove SAD za stabilizaciju regiju severoistočne Sirije. Kako Rojters navodi, turske snage i njihovi saveznici pobunjenici započeli su operaciju "Maslinova grana" u regionu Afrin zato što zvanična Ankara vidi "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG), koje podržavaju Amerikanci, kao produženu ruku terorističke Radničke partije Kurdistana (PKK).

"Sa operacijom Maslinova grana, još jednom smo omeli igru onih skrivenih sila čiji su interesi u regionu drugačiji. Počev od Manbidža, nastavićemo sa ometanjem njihove igre", rekao je Erdogan obraćajući se pokrajinskim liderima u Ankari.

Tenzije u odnosima između Turske i SAD već su znatno porasle zbog razlika u pogledu na politiku u Siriji. Za SAD, YPG je ključni saveznik u borbi i protiv džihadista Islamske države i protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Turska operacija u Manbidžu bila bi prepuna rizika zbog prisustva američke vojske i u gradu i njegovoj okolini. Oni su, kako agencija navodi, raspoređeni tamo prošlog marta da bi odvrati.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP, Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track