SPREMNI I AKO KIM ZAPUCA: Južna Koreja uoči Olimpijskih igara razmatra svaki scenario!
Foto: EPA, Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

PREGOVORI U TOKU

SPREMNI I AKO KIM ZAPUCA: Južna Koreja uoči Olimpijskih igara razmatra svaki scenario!

Planeta -

Južna Koreja spremna je za "sve nepredviđene scenarije" u slučaju da Severna Koreja izvede još jedan oružani test uprkos tome što dve zemlje održavaju niz razgovora i uzajamnih poseta povodom predstojeće Olimpijade u Južnoj Koreji, rekla je šefica diplomatije te zemlje.

"U ove razgovore ulazimo sa jasnom spoznajom o tome šta je moguće", rekla je ministarka Kang Kjung-va na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Prema njenim rečima, nove provokacije uvek se mogu dogoditi, ali Seul razgovorima prilazi imajući u vidu sve moguće scenarije i spreman je da se suoči sa svime što bi moglo da se desi. Ona je ipak ocenila da su razgovori "sve u svemu dobra stvar".

U poslednjih mesec dana učestali su kontakti zvaničnika dve Koreje kako bi dogovorili učešće Severne Koreje na Zimskoj olimpijadi u južnokorejskom Pjongčangu, a ministarka je ocenila da Olimpijada predstavlja šansu za angažovanje i dijalog.

"Postoji nada i očekivanje da će ovo dovesti do daljih razgovora o pitanjima između Južne i Severne Koreje i da će taj dijalog stvoriti podsticaj za dijalog o severnokorejskom nuklearnom pitanju", rekla je ministarka.

U međuvremenu, noćas je u Južnu Koreju stigla delegacija severnokorejskih zvaničnika i 12 hokejašica koje će formirati zajednički ženski tim sa ekipom Južne Koreje.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track