(FOTO, VIDEO) FRANCUSKOJ PRETI POTOP: Reke nabujale, kiše ne prestaju!
Foto: Reuters

NARANDŽASTI METEOALARM u 15 OKRUGA

(FOTO, VIDEO) FRANCUSKOJ PRETI POTOP: Reke nabujale, kiše ne prestaju!

Planeta -

Francuska meteorološka služba saopštila je da 15 departmana ostaje pod narandžastim meteoalarmom zbog izlivanja reka iz svojih korita širom zemlje, i najavila još kiše za danas.

Pored Pariza u kojem se očekuje da reka Sena nastavi da raste do subote, ostali ugroženi regioni se nalaze na severu i istoku zemlje, a četiri departmana u centralnoj francuskoj su pod oprezom zbog snega i leda.

1 / 13 Foto: EPA

Meteorološka služba je saopštila da su za poplave krive dugotrajne kiše, navodeći da je količina kišnih padavina u Parizu bila dva puta veća nego uobičajeno.

Kako je agencija izvestila u sredu, uprkos blagom poboljšanju vremenskih uslova, nivo vode u rečnim koritima širom Francuske i dalje raste, što je poremetilo železnički saobraćaj i rad metroa u Parizu.

Kako je tada agencija prenela, fransuska meteorološka služba objavila je narandžasto upozorenje za 23 departmana.

Zapadno od Pariza, Sena se na pojedinim mestima, između gradova Sen-Žermen-an-Le i Le Pek, izlila iz korita.

Meteorolozi predviđaju da će nivo Sene rasti sve do vikenda. Očekuje se da će rekao dostići najviši nivo od juna 2016. godine, kada su vlasti bile primorane da zatvore nekoliko turističkih objekata, uključujući i Luvr.

U Parizu je u utorak zbog izlivanja reke Sene, bilo zatvoreno nekoliko puteva, a krstarenja rekom su bila otkazana, a od srede je najavljeno da će na nekoliko dana biti zatvoreno i šest železničkih stanica u blizini Sene.

Zvaničnici su tada upozorili i na rizik od poplava u istočnim oblastima Francuske zbog obilnih padavina prethodnih nekoliko nedelja.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters, EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track