(VIDEO) GORI INDIJA: Film o zabranjenoj ljubavi muslimanskog princa i hindu kraljice izazvao nerede širom zemlje
Foto: AP

surovo

(VIDEO) GORI INDIJA: Film o zabranjenoj ljubavi muslimanskog princa i hindu kraljice izazvao nerede širom zemlje

Planeta -

Film o zabranjenoj ljubavi muslimanskog princa i hindu kraljice koji se pojavio u Indiji izazvao je žestoke nemire.

Rulja je divljala u nekoliko gradova širom Indije, u znak protesta zbog objavljivanja "Padmavata", Bolivudskog filma koji prikazuje vezu između Padmavati, hindu kraljice iz 14. veka i muslimanskog cara Aladina Kilji. U Mumbaiju su izbili nasilni protesti, gde su demonstranti - navodno pod vođstvom hinduističke desničarske grupe Karni Sena - zapalili automobile i motore. U Gurgaonu, gradu južno od prestonice Nju Delhija, demonstranti su zapalili autobus na lokalnom autoputu. U međuvremenu, školski autobus u državi Hariana napadnut je u sredu, a demonstranti su vozilo gađali kamenjem.

Incident je prisilio lokalne vlasti da iz bezbednosnih razloga zatvore druge škole u ​​toj oblasti, izveštava NDTV. Policija se sukobila sa stotinama demonstranata u državama Utar Pradeš i Guđarat, gde su nemiri zaustavili putnički voz i blokirali autoput Delhi-Džajpur i druge puteve. Likovi koje otelovoruju glumci Dipika Padukone i Ranvir Sing, pokazuju da je car Aladin napao hindu kraljevstvo nakon što je bio zadivljen lepotom i vrlinom Padmavati. Ali nacionalističke indijske grupe navele su da film uključuje intimne scene između muslimanskog vladara i kraljice Hindusa, mada je reditelj Sandžai Lila Bansali više puta negirao da one postoje.

Očigledna romansa između dvoje protagonista i trejler koja prikazuje ples glavnih aktera, protumačen je kao nepoštovanje Padamvati koja se smatra i boginjom. Zbog svega Udruženje vlasnika bioskopa Indije neće prikazati film u državama Radžastan, Gudžarat, Mađa Pradešu i Goi, prenosi Tajms of India.

Dipak Ašer, predsednik udruženja, rekao je da će osigurati bezbednost u problematičnim državama. "U zavisnosti od scenarija, videćemo da li je atmosfera sigurna, onda ćemo ga pustiti [u ove četiri države]. Stvari bi mogle da se promene [ali] smo trenutno zabrinuti za bezbednost ljudi ", dodao je on. Međutim, čak i u državama u kojima bi se film prikazivao, ispred bioskopa će biti angažovano privatno obezbeđenje i dodatne policijske snage. Indijski Vrhovni sud je u međuvremenu odbacio zahtev četiri države da zabrani film zbog javnoj bezbednosti, rekavši da su same države odgovorne za održavanje reda i mira.

U januaru, Gudžarat, Radžastan, Mađa Pradeš i Harijana zabranili su prikazivanje filma, ali je Indijski Vrhovni sud poništio odluku. Istoričari veruju da Padmavati zapravo nije postojala, ali legenda govori da je počinila "sati" - drevnu praksu udovice koja se baca u pogrebnu vatru njenog supruga - koja više voli smrt nego da bude sa muslimanskim okupatorima. Ipak, izgleda da je film pogodio dve indijske bolne tačke, naime, seksualne napetosti hindusa i muslimana i percipirane napade na hinduističku tradiciju.

Kurir.rs/RT

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track