(FOTO, VIDEO) PARIZ SE SPREMA ZA POTOP: Sena probila nasip! Ugroženi muzeji, voda izazvala i najezdu pacova!
Foto: Fonet, Foto: Fonet

DELOVI GRADA BEZ STRUJE

(FOTO, VIDEO) PARIZ SE SPREMA ZA POTOP: Sena probila nasip! Ugroženi muzeji, voda izazvala i najezdu pacova!

Planeta -

Reka Sena probila je danas nasip i poplavila kej, ugrožavajući i podrumske prostorije muzeja i podrume vina. Ona je dostigla nivo od 5,70 metara, poremećen je gradski saobraćaj, dok su muzeji u blizini njene obale u stanju pripravnosti.

Posle padavina iznad proseka za januar, Sena je jutros u 9.00 imala nivo od 5,70 metara, što je četiri puta veći nivo od uobičajenog, ali ipak nije dostigao drastičnih 6,10 metara kao u junu 2016. godine.

foto: Fonet

Meteorolozi predvđaju još mali rast reke tokom vikenda i potom opadanje nivoa. Osoblje muzeja Luvr i Orsej, koji se nalazi u blizini obale Sene, evakuisali su neka vredna umetnička dela i preduzelo druge mere predostrožnosti.

foto: Fonet

Najfrekventnija linija voza zatvorena je do 31. januara, dok je plovidba Senom zabranjena i restorani na reci zatvoreni. Nekoliko stotina ljudi evakuisano je u širem području Pariza, dok su delovi periferije glavnog grada Francuske bez struje.

Izlivena Sena je već prekrila šetalište pored reke u Parizu, a zbog poplave je u muzeju Luvr zatvorena izložba islamske umetnosti koja je bila postavljena u prizemlju.

Čuveni turistički brodići na Seni, zbog visokog nivoa vode u koritu reke, trenutno ne plove, dok labudovi plivaju na mestima gde su nekada bili trotoari, a poplave je na pariske ulice izjurila čak i pacove.

Poplava je u francuskoj prestonici 1910. godine nanela veliku štetu, kada je nivo Sene dostigao čak 8,65 metara.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja