DANAS PREDSEDNIČKI IZBORI NA KIPRU: Favorit aktuelni šef države Anastasijades
Foto: Reuters, Foto: Reuters

GLASANJE

DANAS PREDSEDNIČKI IZBORI NA KIPRU: Favorit aktuelni šef države Anastasijades

Planeta -

Na Kipru se danas održavaju predsednički izbori, a ankete ukazuju da će pobedu odneti aktuelni predsednik Nikos Anastasijades.

Anastasijades (71) će se na izborima suočiti sa dva glavna protivkandidata, a prvi je Nikolas Papadopulos, lider Demokratske partije desnog centra (DIKO) i bogati potomak pokojnog bivšeg kiparskog predsednika Tasosa Papadopulosa.

Drugi je Stavros Malas, kandidat kog je podržala komunistička Napredna stranka radnog naroda (AKEL).

Ankete pokazuju da Anastasijades ubedljivo vodi u odnosu na oba protivkandidata, ali je malo verovatno da će osvojiti više od 50 odsto glasova i tako izbeći drugi krug, planiran za 4. februar.

Pravo glasa, kako prenosi AP, ima 551.000 ljudi.

Neizvesno je, međutim, da li će se Papadopulos (44) ili genetičar Malas (50), koji je i 2013. godine bio protivkandidat Anastasijadesu, naći eventualno u drugom krugu.

Drugi kandidati za predsednika Jorgos Lilikas, bivši ministar spoljnih poslova, i Hristos Hristu, lider krajnje desničarske ELAM partije, poprilično za njima zaostaju u anketama.

Anastasijades, koji se kandiduje za drugi i, kako tvrdi, poslednji predsednički mandat, predstavlja političku "staru gardu".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ČEDOMIR JOVANOVIĆ ZNAO ZA ĐINĐIĆEVO UBISTVO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track