EU: Reagovaćemo brzo ako nam SAD uvedu trgovinska ograničenja
Foto: Reuters

UPOZORENJE IZ BRISELA

EU: Reagovaćemo brzo ako nam SAD uvedu trgovinska ograničenja

Planeta -

BRISEL - Evropska unija je spremna da reaguje brzo i na odgovarajući način ako SAD uvedu restriktivne trgovinske mere protiv nje, saopštila je danas Evropska komisija.

Ovo je reakcija zvaničnog Brisela na izjavu predsednika SAD Donalda Trampa da će se suprotstaviti evropskom bloku zbog njegovih "vrlo nepravednih" trgovinskih praksi.

"Ovde se ne radi o pobednicima i gubitnicima. Mi u Evropskoj uniji verujemo da trgovina može i treba da bude na obostranu koris)", izjavio je portparol EK, Margaritis Šinas.

"Takođe verujemo da, pored toga što mora da bude otvorena i pravedna, trgovina mora da bude zasnovana na propisima. EU je spremna da reaguje brzo i na odgovarajući način u slučaju da naš izvoz bude pogođen bilo kakvim restriktivnim trgovinskim merama SAD", rekao je Šinas.

Američki predsednik je u intervuju za britansku stanicu ITV izjavio u nedelju da ima mnogo problema sa EU koji bi se mogli preliti "u nešto mnogo veće" gledano iz ugla trgovine. On je prvo konstatovao da američka proizvodnja "vrlo teško ulazi na evropsko tržište".

"Međutim, oni nam šalju svoju robu - bez carina, ili sa malim carinama. To nije pošteno", naglasio je Tramp dodajući da nisu samo Evropljani nepošteni prema SAD, ali nije naveo koje još države ulaze u ovu kategoriju.

Kurir.rs

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track