Najnovije vesti

REBUS STAR 66 MILIONA GODINA: Ostaci dinosaurusa pronađenog u Egiptu otkrivaju drevnu misteriju
Foto: Prifimedia

Kada su reptili vladali planetom

REBUS STAR 66 MILIONA GODINA: Ostaci dinosaurusa pronađenog u Egiptu otkrivaju drevnu misteriju

Planeta

Ostaci dugovratnog dinosaurusa otkriveni u Egiptu doneli su prvi dokaz kontakta između afričkih i evropskih dinosaurusa neposredno pred njihov nestanak pre oko 66 miliona godina, rekli su naučnici.

Rad palaentologa na mapi koja bi predstavila putanju širenja dinosaurusa svetom posle razdvajanja "superkontinenta" Pangea na više delova pre oko 200 miliona godina bio je otežan, navodi agencija Frans pres. Mnogi su smatrali da su afrički dinosaurusi bili potpuno izolovani od dinosaurusa na drugim kontinentima. Novotkriveni mansourasaurus bio je biljojed veličine slona i ukazuje na veze afričkih i evropskih dinosaurusa, rekli su istraživači.

Analizirajući njegovu fiziologiju, tim naučnika zaključio je da je mansourasaurus bio "bliži dinosaurusima iz Evrope i Azije nego dinosaurusima čiji su ostaci pronađeni južnije u Africi ili u Južnoj Americi", navedeno je u saopštenju prosleđenom iz Univerziteta u Ohaju. Kako je navedeno, to dalje pokazuje da su "barem neki dinosaurusi" mogli da se kreću između Afrike i Evrope pred njihov nestanak kada je u Zemlju pre oko 66 miliona godina udario ogroman asteroid. "Poslednji dinosaurusi u Africi nisu bili potpuno izolovani", navedeno je u tekstu, prenosi AFP.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) JAČI OD DRŽAVNE GRANICE! Kad mu dune, on je pređe, a carinici se samo češu!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...