KORZIKANSKI LIDER: Francuska se igra vatrom kad odbija da nam da veću autonomiju
Foto: Reuters

UPOZORENJE

KORZIKANSKI LIDER: Francuska se igra vatrom kad odbija da nam da veću autonomiju

Planeta -

AJAČO - Francuska se igra vatrom time što odbija zahteve za veću autonomiju Korzike, izjavio je predsednik Izvršnog saveta Korzike, Žil Simeoni.

On je pozvao predsednika Francuske Emanuela Makrona da započne dijalog o većoj autonomiji Korzike tokom zakazane posete tom sredozemnom ostrvu sledeće nedelje.

"Tokom 1980-ih i 1990-ih godina, kada su nacionalistički pokreti predstavljali manjinu, vlade su pregovarale sa ljudima u fantomkama... Danas predstavljamo većinu i nema drugog puta sem demokratije, ali vlada ne želi ni u čemu da popusti. To je neprihvatljivo", rekao je Simeoni u intervjuu za Rojters.

foto: Reuters

Simeonijevi nacionalisti pobedili su na lokalnim izborima u decembru, tražeći veću autonomiju, ali ne i nezavisnost od Francuske. Simeoni i predsednik korizkanske skupštine Žan-Gi Talamoni žele da korzikanski jezik dobije zvaničan status na ostrvu, kao i da zabrane kupovinu poseda na Korzici svima koji tu ne žive.

Vlada Francuske nagovestila je da je spremna za neke promene u odnosu sa Korzikom, ali ministri su odbili većinu simboličnih zahteva - kao što je onaj o jeziku.

foto: Reuters

"Neki mi sada kažu: ako pobeda na izborima ne rezultira pregovorima zbog onoga na čemu sam dobio mandat, to znači da je demokratija slepa ulica. Ne slažem se da su bombe efikasnije od glasova, ali to bi u jednom momentu mogla da potvrdi određena grupa ljudi", rekao je Simeoni.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DEFINITIVNO REŠENJE ZA MAKEDONIJU? Od ovih 6 predloga jedno će biti ime susedne države!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja