GODIŠNJICA NAJKRVAVIJE BORBE U ISTORIJI: Hitler hteo da za 6 nedelja porazi Crvenu armiju, ali onda je stigla RUSKA ZIMA! Bitka za Staljingrad promenila ishod Drugog svetskog rata!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POGINULO 2.000.000 LJUDI

GODIŠNJICA NAJKRVAVIJE BORBE U ISTORIJI: Hitler hteo da za 6 nedelja porazi Crvenu armiju, ali onda je stigla RUSKA ZIMA! Bitka za Staljingrad promenila ishod Drugog svetskog rata!

Planeta -

Rusija danas slavi 75 godina sovjetske pobede u Bitki za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svetskom ratu i simbolu ponosa i patriotizma.

U Volgogradu, nekadašjem Staljingradu, održana je vojna parada povodom 75. godina od čuvene Staljingradske bitke, koju je ispratilo oko 30.000 ljudi.

General pukovnik Aleksandar Dvornikov je tom prilikom izjavio da je oslobođenje Staljingrada od fašističkih osvajača važan događaj u istoriji Rusije, ali i ruske vojske.

Staljingradska bitka je bila glavna prekretnica u Drugom svetskom ratu i smatra se najkrvavijom bitkom u ljudskoj istoriji. Trajala je od 17. jula 1942. do 2. februara 1943. godine.

Bitku su obeležili brutalnost i nebriga za civilne žrtve sa obe strane. Bitka se sastojala iz nemačke opsade ruskog grada Staljingrada (današnji Volgograd), bitke unutar grada, i sovjetske kontraofanzive u kojoj su konačno bile zarobljene i uništene nemačke i ostale snage Sila Osovine oko grada. Ukupni gubici u ljudstvu se procenjuju na između 1,5 i 2 miliona.

Sile Osovine su izgubile oko četvrtine ukupnog ljudstva na istočnom frontu i do kraja rata nisu se oporavile. To je bio njihov prvi veliki poraz u ovom ratu.

Za Sovjete, koji su izgubili preko milion vojnika i civila za vreme bitke, pobeda kod Staljingrada je značila početak oslobođenja Sovjetskog Saveza, i put ka konačnoj pobedi nad nacističkom Nemačkom, 1945. godine.

Nemačka vojska je u ovoj bitki iskusila novu vrstu ratovanja. Vođene au teške i krvave ulične borbe, a upotreba vojne tehnike biće izuzetno smanjena što će doprineti da nemačke jedinice budu razvučene, a pešadija uvučena u teške gubitke boreći se za svaku stopu samog grada. Ono što bi Nemci danju osvojili, noću bi Sovjeti povratili i obratno.

Suočili su se sa tim da je njihova taktika munjevitog rata u Staljingradu neupotrebljiva, kao i oklopne jedinice koje se nisu mogle kretati po gradu zbog ruševina nastalih tokom bombardovanja. Nemačka vojska upotrebila je veliki broj pešadinaca koji će morati da svaki pedalj osvojene teritorije grčevito brane.

Porazu nemačkih vojnika doprinela i nedovoljna opremljenost za ratovanje, pošto će ih zima stiće pre nego što oni budu uspeli da osvoje teritorije koje je Hitler želeo.

Nemački vojnici će biti iscrpljeni, umorni, gladni, promrzli i demoralisani tokom svakodnevnih borbi koje će voditi. Nemačke trupe neće imati ni zimsku opremu koja će im biti neophodna, jer je Hitler verovao da njegove snage mogu za vreme letnjih dana brzim napadima i prodorima uspeti da stignu do zadatih ciljeva i da će Crvena armija na vreme biti opkoljena i zbrisana. Međutim, kako je nemačka vojska sve dublje napredovala otpor Crvene armije bio je sve žešći i odlučniji. Zima i sneg su počeli polako da pristižu usporavajući ili zaustavljajući nemačke snage, a doprinoseći Sovjetima naviknutim na te uslove.

Porazu će doprineti i loša opremljenost satelitske vojske, naročito rumunske, italijanske i mađarske, koje neće biti u stanju da efikasno zaštiti bokove nemačkih armija tokom napada zbog nedovoljne opreme, naoružanja i obučenosti vojnika.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track