DECA UMIRALA ZBOG VAKCINA? Ministar zdravlja Filipina traži dodatnu istragu
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

DENGA GROZNICA

DECA UMIRALA ZBOG VAKCINA? Ministar zdravlja Filipina traži dodatnu istragu

Planeta -

Filipinski zdravstveni zvaničnici rekli su danas da je moguće da je smrt dvoje ili troje dece povezana s vakcinama protiv denga groznice firme Sanofi Paster.

Saopšteno je i da se vodi istraga o tome.

Kako se navodi, moguće je da je dvoje od to troje dece umrlo zato što vakcina nije uspela.

Filipini su u decembru zaustavili akciju vakcinisanja protiv denga groznice posle objave Sanofija da je jedna studija pokazala da ta vakcina može da poveća rizik od zaraze denga groznicom za osobe koje ranije nisu bile izložene zarazi.

Kancelarija ministra zdravlja Franciska Dukea saopštila je danas da je potrebno sprovesti dodatna ispitivanja da se utvrdi da li vakcina namenjena da štiti decu, umesto toga njih inficira. U istrazi nisu pronađeni dokazi da je još 14 smrtnih slučajeva dece povezano s denga vakcinom. Kancelarija ministra navodi da će rezultati istrage tri smrtna slučaja biti podneti ministarstvu pravde koje će razmotriti moguću krivičnu odgovornost.

Filipinsko ministarstvo zdravstva obustavilo je u decembru upotrebu vakcine Dengvaxia nakon što su je francuski proizvođač Sanofi upozorio da mora biti striktno ograničena zbog dokaza da može da prouzrokuje pogoršanje bolesti kod ljudi koji ranije nisu bili izloženi zarazi. Više od 730 hiljada dece u dobi od devet i više godina primilo je na Filipinima jednu dozu vakcine u sklopu programa koji je koštao 3,5 milijardi filipinskih pesosa (69,54 miliona dolara).

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! SRBIJA I KOSOVO ZAJEDNO ULAZE U EU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja