Najnovije vesti

MENJAJTE PUĐDEMONA POD HITNO! Španski premijer pozvao Katalonce da imenuju drugog kandidata
Foto: AP / Francisco Seco

Odmetnik i dalje u Briselu

MENJAJTE PUĐDEMONA POD HITNO! Španski premijer pozvao Katalonce da imenuju drugog kandidata

Planeta

Premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je danas katalonske separatiste da imenuju kandidata koji poštuje zakon i zameni Karlesa Puđdemona protiv kojeg je izdat nalog za hapšenje u Španiji.

Rahoj je na skupu Narodne stranke u Kordobi na jugu Španije, izrazio nadu da će biti imenovana "osoba koja drugačije vidi stvari i koja će moći da kaže da je politički rukovodilac koji će da poštuje zakon" jer se tako radi svim demokratskim zemljama.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Smenjeni Puđdemon se nalazi u Briselu od 30. oktobra i protiv njega je izdat nalog za hapšenje zbog pobune.

Konstituitvna sednica katalonskog parlamenta predviđena za 30. januar odložena je do daljeg, jer su izbile tenzije medju sepratistima, koji su podeljeni između onih koji žele da zadrže Puđdemona kao kandidata za predsednika Katalonije i drugih koji razmišljaju o novom kandidatu kako bi se izašlo iz višemesečne političke krize.

Kurir.rs/Beta/AFP

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNO! Ministar Stefanović kreće u obračun sa dilerima iz školskih dvorišta!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...