(VIDEO) LOV NA HITLERA: Ovo je 5 najluđih teorija zavera o tome šta se zapravo dogodilo sa nacističkim liderom
Foto: Profimedia

Misterija firera

(VIDEO) LOV NA HITLERA: Ovo je 5 najluđih teorija zavera o tome šta se zapravo dogodilo sa nacističkim liderom

Planeta -

Serija koja istražuje razne teorije o mogućem životu Adolfa Hitlera posle njegove zvanične smrti 30. aprila 1945. postala je pravi hit u SAD.

Hit serija TV kanala Histori ‘Hanting Hitler’ u tri sezone istražuje teorije zavere o smrti Adolfa Hitlera. Putujući širom sveta, od Španije, pa do Argentine i Čilea, tim novinara bivših pripadnika CIA i vojnih oficira odlučni su da dokažu da se Hitler nije ubio u svom bunkeru 1945. godine.

Voditelj istrage, veteran CIA Bob Baer, rekao je na kraju prve sezone “Istorija nije fiksna na način na koji je mi primamo. Nikada neću prestati da tražim istinu, nikada nisam uzimao činjenice zdravo za gotovo, niti ću ikada to činiti.”

Evo pet najšokantnijih teorija od tima ‘Lova na Hitlera’:

1. Misterija bunkera

Početna pretpostavka serije je kako je smrt Hitlera o kojoj smo svi čitali u istorijskim knjigama, da je izvršio samoubistvo zajedno sa svojom suprugom Evom Braun, najobičnija laž.

Rusi su zauzeli bunker i odneli Hitlerove ostatke. Ipak postojeći dokaz, lobanja s rupom od metka, je ženska. “Dok ne budemo imali leš, istraga će biti otvorena”, insistira Bob Baer.

2. Beg iz Nemačke

Ako Hitler nije umro u svome bunkeru, gde je otišao? Tim iz ‘Lova na Hitlera’ smatra da je postojalo više ruta za beg, razni tuneli i drugi mogući načini izvlačenja iz Berlina, čak i dok je bio pod teškim ruskim napadom.

Tim je identifikovao rute mogućih izlaza letom, ili sa aerodroma Tempelhof, ili sa priručne piste kod Brandenburških vrata. Potencijalne destinacije leta su ili Danska ili Frankova Španija, koje bi pružile utočište nacističkom vođi.

3. Teorija o podmornici

Većina navodnih viđanja Hitlera nakon 1945. bila su u Južnoj Americi, a ne Španiji, tako da se pred našim istraživačima pojavio problem sigurnog prelaska tako velike udaljenosti. Zato su razvili teoriju da je putovao podmornicom, a u drugoj sezoni pronašli su i dokaze kojim bi to potkrepili.

Tako su tokom posete hotelu Reina Kristina pronašli direktnu vezu od hotela, kroz niz tunela, koji su se mogli da se koriste da se tajno šalju ljudi na okean.

4. Hitler je bio skriven i štićen u Argentini

Argentinski desničarski predsednik Huan Peron bio je nacistički simpatizer pa je potencijalno mogao da bude i Hitlerov saveznik. Tim je otkrio nekoliko mogućih građevina, skrivenih mreža i svedoka, koji sugerišu da su nacisti vodili operacije iz Južne Amerike.

Misteriozne vojne građevine usred džungle i povezane mreže stražarskih tornjeva i bunkera koje su otkrili idu u prilog njihovoj teoriji da se tu čuvala neka važna osoba. Uz to, otkrili su i tunele izdubljene u planinama, skloništa, kao i svedoke koji su primetili visokorangirane naciste koji su bili bliski Hitleru.

5. Teorija o četvrtom Rajhu

Možda najluđa teorija jeste da Hitler nije samo pobegao, već da je bio potpuno operativan iz Južne Amerike. Tim ‘Lova na Hitlera’ sugeriše da su Hitler i nacisti razvijali ‘Četvrti rajh’ iz Argentine te da su se nadali razvoju oružja za masovno uništenje da bi pobedili SAD.

Ovakve sugestije možda šokiraju istoričare, ali istražitelji imaju ostatak treće sezone da pruže dokaze za svoje tvrdnje.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track