Najnovije vesti

(VIDEO) ŽELJNI SUNCA: Kako se živi tamo gde kiša pada svaki dan
Foto: instagram.com/saparov_dmitry

retkost

(VIDEO) ŽELJNI SUNCA: Kako se živi tamo gde kiša pada svaki dan

Planeta
08:25h

Planina Roraima nalazi se na tromeđi Venecuele, Brazila i Gvajane, i najviši je deo lanca Tepuijskih visoravni u Južnoj Americi.

Najviši vrh - Maverik Rok izdiže se na 2.810 metara nadmorske visine. Planina leži na Gvajanskom štitu, nalazi se u nacionalnom parku Kanaima, a veruje se da je jedna od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, odnosno da ima oko dve milijarde godina.

Iako je o Roraimi pisao još engleski istraživač ser Volter Ralej krajem 16. veka, ona je još nedovoljno istražena. O njoj se pričaju brojni mitovi i legende, a igra i veliku ulogu u spiritualnom životu indijanskog plemena Pemon.

Takođe, tek pre desetak godina počelo je istraživanje neobičnih stalaktitnih izraslina na zidovima njenih tajanstvenih pećina.

Na Roraimi kiša pada skoro svaki dan, zbog čega je postala dom za nekolicinu zanimljivih biljnih i životinjskih vrsta. U niskoj vegetaciji može se pronaći biljka mesožderka Heliamphora, delikatni zvončići, kao i zaštićena endemska vrsta žabe krastače.

Veruje se da su upravo ova planina i njena spektakularna okolina bile isnspiracija i za popularnu naučno-fantastičnu priču "Izgubljeni svet" o dinosaurusima koje je Artur Konan Dojl objavio 1912. godine.

Ova planina danas je omiljena destinacija za planinarske entuzijaste. Iako je put do platoa dobro označen, lako je izgubiti se po njenim brojnim stazama koje su obavijene tmurnim oblacima. Upravo zato se svima koji planiraju da se popnu na Roraimu preporučuje uzimanje lokalnih vodiča iz Paraitepuija.

Kurir.rs/Punkufer.rs

Foto: Instagram

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...