(FOTO) POČELO SUĐENJE TERORISTI OPTUŽENOM ZA MASAKR U PARIZU: Salah Abdeslam brani se ćutanjem, poručio sudu da se nikoga ne plaši
Foto: AP/Belgium Federal Police, File

odvojen proces u francuskoj

(FOTO) POČELO SUĐENJE TERORISTI OPTUŽENOM ZA MASAKR U PARIZU: Salah Abdeslam brani se ćutanjem, poručio sudu da se nikoga ne plaši

Planeta -

Jedini preživeli član francuske ćelije terorističke Islamske države koja je izvela teroristički napad u Parizu 2015, Salah Abdeslam (28), pojavio se danas na suđenju u Briselu, gde je optužen za ubistvo policajca u terorističkom napadu.

Abdeslama se u sudnicu uvela dva maskirana policajca. Protiv njega se vodi odvojen proces u Francuskoj, gde je optužen za smrt 162 ljudi u Parizu u terorističkom aktu izvedenom u novembru 2015. godine u koncertnoj dvorani.

foto: Reuters/Emmanuel Dunand

U Briselu je bezbednost podignuta na veoma visok nivo. Ispred sudnice nalazi se veliki broj naoružanih policajaca, a do sudnice u kojoj će biti Abdeslam ima nekoliko kontrolnih punktova.

Portparol Kriznog štaba Belgije, Iv Stivens, rekao je da će verovatno biti postavljeno još policajaca i na obodima Brisela.

Mediji su preneli da je odbio da ustane kada mu je sudija postavila pitanje i rekao je da neće da sarađuje, niti da odgovara na pitanje. “Moje ćutanje nije priznanje dela, to je moja odbrana. Ne bojim se ni vas, ni vaših saveznika. Muslimanima se nemilosrdno sudi. Ja verujem u Alaha i proroka Muhameda“, rekao je Abdeslam. Takođe je rekao da slučaj protiv njega baziraju na opipljivim i forenzičkim dokazima, i da se ne "razmeću kako bi zadovoljili mišljenje javnosti". Sudija je potom obavestila prisutne da je Abdeslam odbio da bude fotografisan ili snimljem video-kamerom tokom četvorodnevnog suđenja u Briselu. Predstavnica tužilaštva Katlin Grožan je rekla da je predložena maksimalna kazna zatvora za pokušaj ubistva policajaca. "Policajci su bili suočeni sa pravom scenom iz rata. Čudo je da nije bilo mrtvih", navela je Grožanova. Ovaj francuski državljanin, rođen u Belgiji, a poreklom iz Maroka, optužen je u Belgiji za pokušaj terorističkog ubistva policajaca i nošenje zabranjenog oružja prilikom pucnjave u okrugu Forest u Briselu 15. marta 2016. godine. Tada su ranjena trojica policajaca i poginuo je jedan džihadista. Abdeslam je posle napada u Parizu 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi, četiri meseca bio u bekstvu. Uhapšen je tri dana posle okršaja u Briselu. Očekuje se da se on neće pojaviti pred sudom u Francuskoj pre 2020. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja