PUŠTEN IZ ZATVORA: Naslednik Samsunga na slobodi!
Foto: AP

MOĆNI GIGANT

PUŠTEN IZ ZATVORA: Naslednik Samsunga na slobodi!

Planeta -

SEUL - Potpredsednik Samsung Elektroniksa, Li Džae-jong, pušten je danas iz zatvora pošto mu je Apelacioni sud preinačio presudu u uslovnu kaznu, odbacivši većinu ključnih optužbi za mito i korupciju.

Viši sud u Seulu osudio je Lija na dve i po godine zatvora, uslovno na četiri godine, a pušten je posle provedenih skoro godinu dana u zatvoru.

Li je bio osuđen na pet godina zatvora 25. avgusta 2017. zbog navoda o davanju mita od 8,8 milijardi vona (8,1 milion dolara) Parkovoj i njenoj prijateljici Čoi Son-sil. Kako je tada navedeno, tim novcem omogućena je podrška vlade za spajanje dve ključne Samsungove jedinice, što se smatralo vitalnim za njegovo nasleđivanje čelne funkcije u najvećem konglomeratu u zemlji.

Preinačujući presudu nižeg suda, Apelacioni sud je odbacio tvrdnju tužilaštva da je u kompaniji bilo u toku preuzimanje rukovođenja, zaključivši da u Samsungu nije bilo na dnevnom redu nikakvo pitanje za koje je trebalo uputiti "eksplicitan ili implicitan zahtev" bivšoj predsednici jer je saglasnost vlade tražena od samog početka.

foto: EPA

Pedestogodišnji Li je uhapšen 17. februara 2017. godine i optužen za pet krivičnih dela, uključujući podmićivanje, proneveru i sakrivanje imovine u inostranstvu.

foto: EPA

Specijalni tužilac je Lija optužio i da je nudio ili obećavao Parkovoj i Čoijevoj 43,3 milijarde vona na ime sponzorstva za jahačku obuku 22-godišnje ćerke Čoijeve, Čung Jo-ra. Niži sud ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice priznajući samo deo mita koji je plaćen, dok je odbacio tužbu o obećanom iznosu koji Li nije platio.

Li se izjasnio da nije kriv.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track