TEREZA MEJ PORUČILA  TRAMPU: Ponosna sam na besplatni zdravstveni sistem u Britaniji!
Foto: Fonet / AP

demantovala bankrot

TEREZA MEJ PORUČILA TRAMPU: Ponosna sam na besplatni zdravstveni sistem u Britaniji!

Planeta -

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je danas da je ponosna na sistem zdravstvene zaštite u toj zemlji, odgovorivši time na kritiku američkog predsednika Donalda Trampa da britanski sistem "ide ka bankrotu i ne funkcioniše".

"Premijerka je ponosna što postoji Nacionalna zdravstvena služba (NHS) čije su usluge besplatne. Finansiranje NHS je na rekordno visokom nivou i ima prioritet u budžetu sa dodatnih 2,8 milijardi funti", rekao je portparol premijerke.

Tramp je na tviteru napisao da, "dok demokrate traže univerzalnu zdravstvenu zaštitu, hiljade ljudi protestuje u Velikoj Britaniji jer se njihov sistem raspada i ne funkcioniše".

Njemu su na tviteru odgovorile hiljade gnevnih Britanaca, ukazujući da su protest o kome je on govorio organizovale grupe koje žele bolje finansiranje NHS-a, a ne njegovo demontiranje.

Britanski zdravstveni sistem pruža besplatnu zaštitu za sve i dodaje da je na izborima to jedno od najvažnijih pitanja za birače.

foto: EPA Will Oliver

Portparol Tereze Mej izjavio je da je ponosan na britanski zdravstveni sistem i dodao da je, prema analizi Međunarodnog fonda Komonvelta, NHS najbolji u poređenju sa sistemima 11 razvijenih država.

Prema procenama Svetske banke, Britanija troši 9,1 odsto svog bruto domaćeg proizvoda na zdravstvenu zaštitu, a SAD 17,1 odsto. Prosečno očekivana dužina života u Britaniji je 81,6 godina, skoro tri godine više nego u SAD.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Will Oliver

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! MIRA MARKOVIĆ TVRDI DA ZNA KO JE I ZBOG ČEGA UBIO MILOŠEVIĆA! „Nisu mogli da ga osude, pa su ga ubili!“, tvrdi Markovićeva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track