(FOTO, VIDEO) NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO ZA ASANŽA: Sud odlučuje o ukidanju naloga za hapšenje sledeće nedelje
Foto: AP

Žalba po 4 tačke

(FOTO, VIDEO) NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO ZA ASANŽA: Sud odlučuje o ukidanju naloga za hapšenje sledeće nedelje

Planeta -

Britanski sud danas je zasedao o slučaju osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, a konačna odluka hoće li za njim biti ukinut nalog za hapšenje biće saopštena sledeće nedelje.

Britanski sud odbio je danas prvu tačku žalbe Džulijana Asanža kojom se traži ukidanje naloga za njegovo hapšenje. Za sada, to znači da on i dalje ostaje u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Sud je danas većao po četiri tačke Asanžove žalbe. Budući da je prva odbijena, osnivač Vikiliksa najavljuje da se borba po preostale tri tačke nastavlja. On navodi da ukoliko sud presudi u korist bilo koje od 4 tačke, to znači da može da se nađe na slobodi.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž zatražio je krajem januara od suda u Londonu da protiv njega ukine nalog za hapšenje.

Ispred ambasade Ekvadora u Londonu, u kojoj Asanž živi već 5 godina, okupile su se brojne njegove pristalice, koje sa nestrpljenjeg i nadom iščekuju da im se Asanž konačno obrati sa čuvene terase kao slobodan čovek.

1 / 6 Foto: Reuters

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora od kada se tu sklonio u junu 2012. godine da izbegne izručenje Švedskoj. Švedski tužioci istraživali su navode o seksualnom napastvovanju i silovanju koje su protiv Asanža uputile dve žene 2010. godine. Osnivač Vikiliksa je odbijao da ode u Švedsku jer je verovao da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od tog slučaja prošle godine ali protiv Asanža je ostao britanski nalog za hapšenje izdat zbog bekstva dok je bio na uslovnoj slobodi uz kauciju 2012. godine.

Da je nalog za hapšenje ukinut uklonila bi se znatna pravna prepreka za njegovo napuštanje ekvadorske ambasade u Londonu. Međutim, čak i da je dobio ovo olakšanje moguće je da bi Asanž odlučio da ostane u ambasadi iz straha da postoji tajna američka optužnica protiv njega.

Kurir.rs

Foto: AP, EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja