(VIDEO) KINA PONOVO PRKOSI SAD: Osniva svoj međunarodni sud, ne veruje postojećim jer štite interese Zapada

oštro

(VIDEO) KINA PONOVO PRKOSI SAD: Osniva svoj međunarodni sud, ne veruje postojećim jer štite interese Zapada

Planeta -

Kineske vlasti nameravaju da uspostave sudove sa međunarodnom jurisdikcijom u nekoliko kineskih gradova, potvrdio je predstavnik “Vodeće grupe za sveobuhvatno produbljivanje reformi”, koja je stvorena po naređenju predsednika Si Đipinga 2013.

Kina će ove sudove uspostaviti u tri kineska grada, a baviće se mogućim sporovima u inicijativi “Jedan pojas –Jedan put”. Korist od ovih sudova će imati sve zemlje koje učestvuju u kineskom mega-projektu, uz puno poštovanje njihovih pravnih sistema, izjavili su stručnjaci.

Vrhovni narodni sud Kine je odlučio da će ovi međunarodni sudovi rešavati sporove u Pekingu, Sjianu, glavnom gradu provincije Šanksi i Šendženu, tvrde kineske vlasti.

Sud u Sjianu u severozapadnoj Kini rešavaće sporove u projektu “Novog puta svile”, navodi se u saopštenju, dok će sud u Južnoj Kini u Šendženu rešavati sporove “Pomorskog puta svile”. Peking će biti sedište za konačni pravni lek u jednoj ili drugoj vrsti sporova.

Sudovi će voditi parnice, arbitražu i posredovanje, pružaće pravnu podršku i rešavati sporove u vezi sa inicijativama, objavio je kineski list Global Tajms.

Plan je uspostavljanje mehanizama za pravno rešavanje trgovinskih i investicionih sporova koji bi mogli da nastanu iz pitanja vezanih za inicijativu “Jedan pojas – Jedan put”, a odobren je tokom drugog sastanka “Vodeće grupe za sveobuhvatno produbljivanje reformi” 19. Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, izveštava agencija Sinhua.

Mehanizam za rešavanje sporova biće stvoren na osnovu sadašnjih kineskih pravosudnih, arbitražnih i posredničkih agencija, lap i integracijom pravnih resursa u zemlji i inostranstvu, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka.

Sadašnji sistem rešavanja sporova bio je “složen, dugotrajan i skup”, rekao je za Global Tajms Vang Jivej, direktor Instituta za međunarodne poslove u Kini.

“Primenjivali su se zakoni zapadnih zemalja i kao zajednički jezik se koristio engleski. Novi kineski međunarodni mehanizam bi bolje služio zemljama učesnicama u projektu”, rekao je Vang Jivej.

“Izgradnja mehanizma za sporove bila je teška, jer su mnoge zemlje koje su se pridružile inicijativi imale različite pravne sisteme, ali i društveno i kulturno nasleđe. Kina planira da izgradi mehanizam koja će paziti na svake zemlje i biće utemeljen na poštovanju svih pravnih sistema”, izjavio je Bai Ming, naučni saradnik na Kineskoj akademiji za međunarodnu trgovinu i privredne saradnju.

Ovaj korak Pekinga je bez presedana u novijoj istoriji i bez sumnje će biti protumačen kao zadiranje u nadležnost postojećih međunarodnih arbitražnih sudova sa sedištima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, čak i ako je većina tih sudova priznata od Svetske trgovinske organizacije, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Ali, kako je inicijativa “Jedan pojas – Jedan put” kineski plan izgradnje sveobuhvatne kopnene i pomorske infrastrukture, Peking ne želi da rizikuje da se sporovi nepotrebno politizuju i rešavaju na sudovima koji odluke donose, kako su i sami rekli, na osnovu zapadne pravne prakse.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: PREDSEDNIK EVROPSKE KOMISIJE JASAN! Evo kada će Srbija i Crna Gora ući u EU!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja