(VIDEO) KIMOVA PLJAČKA VEKA: Severnokorejski hakeri ukrali 530 miliona dolara sa japanske berze kriptovaluta!
Foto: Promo, AP

šok

(VIDEO) KIMOVA PLJAČKA VEKA: Severnokorejski hakeri ukrali 530 miliona dolara sa japanske berze kriptovaluta!

Planeta -

Iza najveće pljačke kriptovaluta na svetu stoji, kako se sumnja, Severna Koreja. Naime, prošlog meseca izvršen je hakerski napad na jednu od najvećih japanskih berza kriptovaluta - Koinček, iz koje je ukradeno čak 530 miliona dolara vrednosti.

Ukradeno je više od 520 miliona “novčića” u kriptovaluti NEM (XEM) iz digitalnih novčanika više od 260 hiljada korisnika Koinčeka. Kompanija je priznala je da nije koristila sve neophodne mere za zaštitu od sajber napada, zbog čega je obećala da će oštećenima vratiti novac iz vlastitih sredstava.

Japanske vlasti najavile su da će proveriti bezbednost mere svih kriptoberzi u toj zemlji kako bi se otkrili svi eventualni bezbednosni propusti.

Iako lopovi još nisu identifikovan, južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba saopštila je odbornicima u parlamentu da je moguće da upravo Severna Koreja stoji iza ove velike pljačke. Oni su dodali da je ova zemlja već u nekoliko navrata prošle godine izvršila sajber napade na berze kriptovaluta u Južnoj Koreji i ukrala na desetine miliona dolara.

Iako izvori navode da južnokorejska služba nije dala konkretne dokaze za svoju tvrdnju, Severna Koreja, koja je ekonomski i politički izolovana, u svakom slučaju ima motiv za takvu pljačku. Analitičari smatraju da se Severna Koreja, suočena sa posledicama međunarodnih sankcija koje je uveo Savet bezbednosti UN zbog ponovljenih testiranja nuklearnog oružja i balističkih interkontinentalnih projektila, pokušava sada da se domogne kriptovaluta kako bi ih zamenila za neophodne devize.

Kriptovalute, koje korisnicima omogućavaju anonimnost i koje su još uvek slobodne od regulacija, mogu da budu korisne za autoritarne režime poput Kim Džong-unovog kako bi zaobišli sankcije i dobili pristup stranim devizama i tržištima.

“Severna Koreja kontinuirano traži način da se domogne stranih deviza, a jedan način je da ukrade ili traži isplate u bitkoinu ili drugim kriptovalutama”, rekla je Tara O iz Pacifik Forum CSIS.

Hakeri sa Severa prošle godine napali su tri južnokorejske kriptoberze. Kada je Yobit, berza smeštena u Seulu, u decembru proglasila bankrot pošto je izgubila čak 17 odsto svoje imovine u sajber napadu istražitelji su sumnjali na severnokorejske hakere.

Osim toga, Sjeverna Koreja optužena je da je u maju prošle godine organizovala globalni sajber napad na hiljade privatnih i službenih računara pomoću zloglasnog ransomwarea WannaCry, koji kriptuje podatke na zaraženim računarima i naplaćuje vlasnicima nekoliko stotina dolara kako bi ih ponovo dobili natrag.

Pomoćnik američkog predsednika Donalda Trampa za državnu bezbednost i antiterorizam, Tomas Bosert, u decembru je zvanično okrivio Pjongjang za napad. Napad na Koinček najveća je pljačka kriptovaluta na svetu. Dosadašnji neslavni rekord držala je druga japanska berza Mt. Goks, koja je 2014. bankrotirala nakon što je izgubila oko 480 miliona dolara.

Kurir.rs/Index.rs

Foto

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NJEGOVO VELIČANSTVO BITKOIN: 5 činjenica o najčuvenijoj kriptovaluti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track